Dafne Schippers heeft zich via een uitstekend optreden geplaatst voor de finale van de 200 meter op de Olympische Spelen.

De Nederlandse atlete kwam in haar halve finale als eerste over de streep in 21,96 seconden. Ze liet onder anderen Elaine Thompson, een van haar voornaamste concurrenten in de eindstrijd, achter zich.

De Jamaicaanse klokte 22,13 en plaatste zich ook voor de eindstrijd die in de nacht van woensdag op donderdag gelopen wordt.

Schippers lijkt de fysieke problemen waarmee ze vorige week kampte definitief achter zich te hebben gelaten. Een dag eerder klokte ze tijdens de series 22,51. De beste tijd dit seizoen van Schippers op de 200 meter staat op 21,93 seconden.

De halve finale van Schippers in beeld

Tikje

In de andere halve finales dook niemand meer onder de tijd van Schippers, die vanzelfsprekend erg tevreden was. "Het gaat heel goed", zei ze direct na haar race over de liesproblemen waar ze mee kampte. "Ik heb wel een tikje uitgedeeld. Op naar morgen, op naar de volgende."

Op de 100 meter werd ze afgelopen weekend vijfde in de finale. De 200 meter is echter de specialiteit van de 24-jarige Utrechtse. Schippers, die dinsdag liep in baan drie, is regerend wereldkampioene op deze afstand en favoriete voor het goud.