Baanwielrenner Matthijs Büchli heeft op de Olympische Spelen een zilveren medaille veroverd op het onderdeel keirin.

Het goud ging naar de Brit Jason Kenny. De Maleisiër Azizulhasni Awang werd derde op de wielerbaan in Rio de Janeiro.

De finale van het spectaculaire sprintonderdeel ontaardde in een soap, omdat de race tot twee keer toe werd afgeschoten. Eerst leken zeker twee renners, onder wie Kenny, de brommer bij het verlaten van de baan te snel te passeren.

Normaal staat daar diskwalificatie op, maar de jury besloot na uitvoerige bestudering van de beelden en minutenlang overleg alle zes finalisten een nieuwe kans te geven. Ook de tweede poging om te racen werd afgeschoten, maar opnieuw deelde de jury geen diskwalificaties uit.

De derde poging voor de race over acht ronden slaagde wel. Büchli moest van ver komen, maar had in de laatste ronde een machtige versnelling in de benen.

Alleen Kenny, die in Brazilië ook al goud pakte op de sprint en teamsprint, bleef buiten zijn bereik. De Brit trad in de voetsporen van Sir Chris Hoy, die bij de vorige twee Spelen goud pakte op keirin.

Baanwielrenner Büchli: 'Je doet het voor de Spelen' 

Bos

Büchli is de tweede Nederlandse medaillewinnaar bij de mannen op dit onderdeel. Vier jaar geleden pakte Teun Mulder brons in Londen, al moest hij de derde plaats na grondige bestudering van de fotofinish toen wel delen met de Nieuw-Zeelander Simon van Velthooven.

Büchli werd in 2013 en 2014 derde op het sprintonderdeel keirin bij de WK. Theo Bos strandde eerder al via de herkansingen in de eerste ronde bij de Olympische Spelen.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht