De Nederlandse hockeyers zijn er dinsdag niet in geslaagd om de finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te bereiken. België was in de halve eindstrijd verrassend met 3-1 te sterk. 

Nederland stond na een klein halfuur spelen al op een 2-0 achterstand. Mink van der Weerden maakte in het tweede kwart nog wel de aansluitingstreffer, maar België vergrootte de marge na 45 minuten weer naar twee: 3-1.

Nederland was zondagnacht in de kwartfinale nog veel te sterk voor wereldkampioen Australië: 4-0. Vier jaar geleden in Londen pakten de hockeyers zilver.

De ploeg van bondscoach Max Caldas moet het nu tegen Duitsland opnemen in de strijd om het brons. De Nederlandse mannenploeg wacht al sinds de Spelen van Sydney in 2000 op een olympische titel.

Beter

België, voor de eerste keer in de halve finale van een olympisch toernooi, was vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij. Alleen in de beginfase was Nederland even gevaarlijk. De eerste strafcorner van Van der Weerden leverde geen treffer op.

Vlak voor de rust wist België op voorsprong te komen door optimaal te profiteren van zwakheden in de Nederlandse defensie. Loïck Luypaert en John-John Dohmen zorgden voor een Belgische voorsprong: 2-0.

Oranje maakte nog vlak voor rust de aansluitingstreffer. Van der Weerden mocht wederom aanleggen na een strafcorner en zag zijn inzet via een Belg in het doel belanden: 2-1. 

Sloom

Nederland slaagde er na de pauze echter niet in om de gelijkmaker te forceren. Florent van Aubel zorgde in het vierde kwart namens het betere België voor een veilige marge: 3-1.

Caldas was na afloop tegen de NOS duidelijk in zijn commentaar. "De spelers hebben zichzelf in de steek gelaten. Ze waren een beetje sloom. We zakken niet door het ijs, maar hebben gewoon slecht gespeeld."

Aanvoerder Robert van der Horst beaamde met een bedroefd gezicht, dat het contrast tussen de kwartfinale tegen wereldkampioen Australië (4-0) en het ontnuchterend duel met België heel groot was.

''Daar heb ik nu even geen verklaring voor'', mompelde de 31-jarige verdediger, die het moeilijk had tegen de speelse aanvallers. ''Dat is ook niet aan mij. We hebben verdiend verloren. We hebben heel veel technische fouten gemaakt. We konden niet omgaan met de druk die België uitoefende. We waren verdedigend niet goed genoeg inderdaad.''

Van der Weerden

Mink van der Weerden, die één keer scoorde uit vijf strafcorners, wist ook niet waarom Oranje het wel kon tegen Australië en niet tegen België. ''Als we het wel hadden geweten, hadden we het in de wedstrijd wel opgelost'', sprak de verdediger bedrukt.

''We verloren gewoon bijna alle persoonlijke duels. Dat mogen we onszelf echt aanrekenen. Toch voelt dit niet als een stap achteruit in onze ontwikkeling. Goud is niet meer haalbaar, nu gaan we voor brons. Natuurlijk hecht ik daar nog waarde aan.''