Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn er dinsdag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet in geslaagd om de finale te bereiken.

Het Braziliaanse duo Alison Cerutti/Bruno Oscar Schmidt was in een zenuwslopende halve eindstrijd in drie sets te sterk voor Brouwer en Meeuwsen: 21-17, 21-23 en 16-14. Het Nederlandse duo overleefde in de tweede set nog vier matchpoints.

Brouwer en Meeuwsen waren in de kwartfinale nog een maatje te groot voor landgenoten Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst. Voor Brouwer en Meeuwsen rest donderdag de strijd om het brons.

Vooraf hoopten de wereldkampioenen van 2013 dat hun Braziliaanse tegenstanders zouden bezwijken onder de druk van het thuispubliek, maar het tegendeel bleek waar. Cerutti en Oscar Schmidt waren in de eerst set beter en wonnen met duidelijke cijfers: 21-17.

Tweede set

Het Nederlands koppel, dat in Rio overtuigende optredens had laten zien, kreeg in het tweede bedrijf meer vat op het spel van de Brazilianen.

Het ging lang gelijk op tot 16-16, maar de Brazilianen drukten uiteindelijk toch door en kregen vier matchpoints. Brouwer en Meeuwsen richtten zich op, werkten alle wedstrijdpunten weg en pakten verrassend de set met 23-21.

Die winst in de tweede set gaf Brouwer en Meeuwsen nieuw elan. Ze bleven vechten voor elk punt en weigerden op te geven. Het bleek uitstel van executie. Na de stand van 14-14 moesten de Nederlanders alsnog toegeven: 14-16.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht