Baanwielrenster Elis Ligtlee heeft dinsdag op de Olympische Spelen naast haar tweede medaille gegrepen. Matthijs Büchli plaatste zich voor de finale op de keirin.

Ligtlee, de winnares van het goud op het onderdeel keirin, verloor de strijd om brons op de sprint van de Britse Katy Marchant. Ligtlee werd twee keer geklopt door Marchant, die daarmee het brons opeiste.

Een fotofinish was nodig om te zien wie de tweede race had gewonnen en dat bleek opnieuw de Britse te zijn. Marchant had de eerste sprint al vrij eenvoudig gewonnen.

De 22-jarige Eerbeekse had in de halve finales al haar meerdere moeten erkennen in een andere Britse, Rebecca James. Die greep in de finale naast het goud. James verloor beide races van de Duitse Kristina Vogel, de tweede met miniem verschil zo bleek uit de finishfoto.

De 25-jarige Vogel, geboren in Kirgizië, volgde de Australische Anna Meares op als olympisch kampioene op de sprint. Ze pakte vier jaar geleden al olympisch goud op de teamsprint en heeft twee wereldtitels op de sprint op zak.

Traantje

''Natuurlijk heb ik wel een traantje gelaten na de sprint. Maar ik denk dat al snel het mooie gevoel van die gouden plak gaat overheersen'', zei Ligtlee.

''Ik heb wat foutjes gemaakt en er zijn dingen die beter kunnen. Vierde worden is zuur, maar ik kan niet ontevreden zijn met wat ik hier heb neergezet. Ik ga met een goed gevoel naar huis.''

De medailleoogst van Groot-Brittannië op de olympische baan (zes goud, vier zilver, één brons) noemde Ligtlee ''bizar'', zeker omdat de Britten de laatste jaren op grote toernooien amper wat wonnen. ''In Londen 2012 stonden ze er en nu weer. Dat doen ze goed. Hoe dat komt? Ik heb geen idee.''

Wild

Kirsten Wild heeft het omnium afgesloten op de zesde plaats. De 33-jarige Nederlandse wist tijdens het zesde en laatste onderdeel, de puntenkoers over honderd ronden, geen plekje meer op te schuiven in het klassement.

Het olympisch goud ging net als vier jaar geleden in Londen naar de Britse Laura Trott.

De 24-jarige Trott pakte in het Vélodromo Olimpico van Rio eerder al goud met de Britse achtervolgingsploeg. Op het omnium, dat uit zes verschillende onderdelen bestaat, was ze een klasse apart. Trott won met 230 punten, het zilver ging net als bij Londen 2012 naar de Amerikaanse Sarah Hammer (206). Jolien D'Hoore pakte 199 punten en bezorgde België daarmee brons.

Wild kwam uit op 183 punten, waarmee ze evenals vier jaar geleden in Londen op de zesde plaats in het eindklassement belandde.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht.