Epke Zonderland beseft dat hij door zijn val dinsdag in de olympische finale op rek een grote kans op goud heeft laten liggen.

"Je weet het natuurlijk nooit zeker, ik had hier en daar wat tienden kunnen laten liggen. Maar het is zeker zo dat ik een goede kans had gemaakt op goud als ik de oefening uit had geturnd", aldus Zonderland die door zijn val als zevende eindigde in de eindstrijd.

De 30-jarige Zonderland was in de laatste training voor de finale ook al ten val gekomen. "Toen tikte ik met mijn ringvinger hard tegen de rekstok aan. Door de adrenaline had ik er in de finale geen last meer van, maar het is geen ideale voorbereiding op de wedstrijd."

Toch begon de Fries, die in 2012 in Londen wel olympisch goud pakte, met zelfvertrouwen aan de finale. "Ik heb hier in Rio een goede trainingsweek gehad. Het voelde daardoor lekker toen ik aan mijn oefening begon. Maar toen kwam die val. Ik voelde de stok wel, het was fifty fifty. Helaas kon ik hem niet pakken."

Tokio 2020

De val in de finale past in het jaar van Zonderland, waarin hij veel tegenslag kende. Hij liep een hersenschudding op, moest twee keer geopereerd worden aan zijn bijholtes en kampte in Rio met gekneusde vingers.

"Door die mindere voorbereiding sta ik hier wat nuchterder. Als het allemaal top verlopen was dan was de verwachting van Rio groter geweest en de teleurstelling ook. Al blijft het nu natuurlijk ook jammer. Ik wist dat ik het in eigen hand had. Heel zuur dat het niet gelukt is."

Op zijn eerste Spelen, acht jaar geleden in Peking, kwam Zonderland ook al ten val. De tweevoudig wereldkampioen sluit niet uit dat hij in 2020 in Tokio aan een vierde olympisch avontuur begint.

"Ik ga nu eerst afstand nemen en een goede periode studeren. Daarna pak ik het turnen weer op richting de WK van volgend jaar. En dan bekijk ik per jaar of ik doorga."

"Als ik vooruitgang blijf boeken is het leuk en dan zie ik geen reden om te stoppen, al moet het lichaam dat wel aankunnen. Vier jaar is lang. Ik zeg daarom niet dat ik er zeker bij zal zijn in Tokio, maar uitsluiten doe ik het ook niet."