Epke Zonderland is er dinsdag niet in geslaagd om zijn olympische titel op de rekstok te prolongeren. De 30-jarige Fries kwam tijdens zijn oefening in Rio de Janeiro ten val.

Zonderland greep tijdens zijn tweede vluchtelement net naast de rekstok. De Nederlander maakte zijn oefening nog wel af, maar de bijbehorende score van 14.033 bleek niet genoeg voor een medaille.

Zonderland eindigde uiteindelijk als zevende. Als de tweevoudig wereldkampioen niet was gevallen, had hij gezien de scores van zijn concurrenten een goede kans gehad op goud. Zonderland kwam acht jaar geleden in Peking ook ten val. 

Fabian Hambüchen, die vier jaar geleden in Londen nog tweede werd achter Zonderland, veroverde in Rio de olympische titel met een score van 15.766. De Amerikaan Danell Leyva pakte zilver (15.500), de Brit Nile Wilson greep het brons met een score van 15.466.

Fysiek

Zonderland had sinds het voorjaar van 2015 te maken met fysieke tegenslag. Zijn meest recente kwetsuur, enkele gekneusde vingers aan zijn rechterhand, weerhield hem in Rio van optredens op de brug en voltige.

Zonderland was wel fit genoeg om te beginnen aan de rekstokfinale, waar hij gold als één van de favorieten. Tijdens de training vlak voor de eindstrijd kwam Zonderland ook al ten val.