De Nederlandse springruiters hebben zich dinsdag vroegtijdig verzekerd van een plek in de medaillestrijd op de Olympische Spelen.

De equipe van bondscoach Rob Ehrens was daarvan zeker na foutloze rondes van Jeroen Dubbeldam (Zenith), Maikel van der Vleuten (Verdi) en Harrie Smolders (Emerald).

Jur Vrieling hoefde daardoor met Zirocco Blue, de hengst die zondag dienst weigerde en een paar tikken kreeg met de zweep, de ring niet meer in.

Om het vertrouwen van zijn paard te herwinnen deed hij dat wel, maar dat werd geen succes. De schimmelhengst werd opnieuw uitgebeld door tweemaal te stoppen op de driesprong. Voor Oranje betekende dat het schrapresultaat. Voor het individuele toernooi was Vrieling al uitgeschakeld, maar in de landenwedstrijd mocht hij nog wel starten.

Ehrens was opgetogen over zijn supertrio, maar had ook te doen met zijn pechvogel. "Aan de ene kant wil je juichen en dan krijg je dat met Jur. Dan kruip ik liever een stukje onder de grond door. Het is sport en daar hoort drama bij, maar je wenst dat hier niemand toe. We moeten Jur nu met zijn allen op handen dragen, want we hebben hem in de toekomst nog vaak en hard nodig. We moeten zien die drie goede rondjes te herhalen."

Beslissende manche

Dat is - met twee ruiters op nul en Dubbeldam op vier - ook van belang voor het individuele toernooi. Daarvoor was Vrieling al uitgeschakeld, maar in de landenwedstrijd mocht hij nog wel starten. Woensdag is de beslissende manche met de beste acht teams van vier combinaties. De resultaten van de beste drie tellen. 

Behalve Nederland beginnen ook de ploegen van Duitsland, Brazilië en de Verenigde Staten met nul strafpunten aan de finale. De andere deelnemers zijn Frankrijk (één), Canada (vier), Zweden (acht) en Zwitserland (acht).

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht