Handbal

Handbalsters verrassen Brazilië in kwartfinale

De Nederlandse handbalsters hebben dinsdag op overtuigende wijze de halve finale bereikt van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De ploeg van bondscoach Henk Groener boekte een knappe zege op gastland Brazilië: 32-23.

De handbalsters spelen hun eerste Olympische Spelen ooit. De verliezend WK-finalist van 2015 won in de groepsfase slechts één wedstrijd (tegen Argentinië) en plaatste zich als vierde voor de laatste acht.

Brazilië eindigde in de andere poule als eerste door onder meer wereldkampioen Noorwegen te verslaan. De Nederlandse handbalsters spelen donderdag tegen Frankrijk, dat in de kwartfinale na verlenging met 27-26 te sterk was voor Spanje.

Vorige week stonden Nederland en Frankrijk ook al tegenover elkaar in de groepsfase. Toen wonnen de Fransen met 18-14.

Voorsprong

De eerste helft in de Future Arena ging dinsdag lang gelijk op tussen Nederland en Brazilië. Na het eerste halfuur leidde Nederland met 12-11. Estavana Polman en Laura van der Heijden hadden daar respectievelijk met vier en drie doelpunten een belangrijke bijdrage in.

In de tweede helft namen de Nederlandse handbalsters snel afstand van Brazilië. Binnen zeven minuten was de marge vergroot naar vier punten.

Die comfortabele voorsprong werd niet meer uit handen gegeven en in de laatste tien minuten zelfs aanzienlijk vergroot. Polman was uiteindelijk zeven keer trefzeker. Lois Abbingh, Van der Heijden en Angela Malestein scoorden ieder vijf keer.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht

Lees meer over:
Tip de redactie