Zwemmer Weertman pakt goud op 10 kilometer open water

Ferry Weertman heeft dinsdag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro goud veroverd bij de 10 kilometer openwaterzwemmen.

De fotofinish moest er aan te pas komen om te zien dat de 24-jarige Nederlander na vier rondjes van 2,5 kilometer voor de kust van de Copacabana als eerste het finishbord aantikte.

Aanvankelijk leek Weertman zilver te bemachtigen, achter de Griek Spiros Gianniotis. Na enig beraad werd Weertman echter alsnog als winnaar aangewezen. 

De onzekerheid duurde verscheidene minuten. Uiteindelijk kregen de nummers een en twee dezelfde tijd achter hun naam, maar werd de Nederlander op basis van de fotofinish alsnog als winnaar aangewezen. Op tv-beelden was ook te zien dat Weertman eerder aantikte.

De Fransman Marc-Antoine Olivier won het gevecht om het brons.

Poort

De start van de race vond in het water plaats, omdat het startponton kapot was geslagen door de ruige golven. De Australiër Jarrod Poort ging direct in de aanval en had na de eerste ronde al een voorsprong van bijna 1 minuut op de anderen. Poort vergrootte die marge in de tweede ronde. Weertman kwam halverwege de race als elfde door, op 1.23 van de Australische leider.

Poort had op driekwart van de race nog 45 seconden voorsprong over, maar zijn achtervolgers met Weertman in het midden naderden snel. In de finale maakten nog wel tien zwemmers kans op een medaille. Gianniotis demarreerde vlak voor de 'aankomststraat' en leek weg. Weertman reageerde echter alert, zag zijn kans en gaf eerste een klap op de finishplank.

Van Rouwendaal

Weertman prolongeerde eerder dit jaar bij de EK in Hoorn de Europese titel openwaterzwemmen, die hij in 2014 voor het eerst had veroverd in Berlijn. Bij de WK van vorig jaar in Kazan pakte hij zilver op de 10 kilometer.

Bij de vrouwen pakte Weertmans landgenote Sharon van Rouwendaal maandag eveneens de gouden medaille.

Nederland heeft nu zeven gouden medailles gewonnen in Rio. Wielrenster Anna van der Breggen (wegwedstrijd), roeisters Maaike Head en Ilse Paulis, baanrenster Elis Ligtlee (keirin), windsurfer Dorian van Rijsselberghe, turnster Sanne Wevers en Van Rouwendaal kroonden zich eerder al tot olympisch kampioen. In totaal staat de Oranje-ploeg op twaalf medailles, met ook nog twee keer zilver en drie keer brons.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht

Tip de redactie