Martina naar halve finales 200 meter, Bockarie strandt in series

Churandy Martina heeft dinsdag de halve finales bereikt van de 200 meter op de Olympische Spelen. Solomon Bockarie strandde in de series. Susan Kuijken plaatste zich met een persoonlijk seizoensrecord voor de finale van de 5000 meter in Rio de Janeiro.

Martina noteerde met 20,29 seconden de tweede tijd in de zevende heat, wat genoeg was voor een plek in de volgende ronde in Brazilië.

De Nederlandse sprinter moest alleen voorrang verlenen aan de Costa Ricaan Nery Brenes (20,20).

Bockarie kwam met de derde tijd in zijn serie (20,42) nipt tekort voor een vervolg. De snelste twee van elke heat plus de vier beste tijden plaatsten zich voor de halve finales.

Usain Bolt was oppermachtig in dezelfde heat. De Jamaicaanse titelverdediger snelde op halve kracht naar een tijd van 20,28, voor de Nigeriaan Ejowvokoghene Oduduru.

Voor zowel Martina als Bockarie waren de series het eindstation op de 100 meter. Beide sprinters komen nog wel in actie op de estafette.

Kuijken

De 30-jarige Kuijken klokte een tijd van 15.19,96 minuten en eindigde daarmee als vijfde in de halve finale. De beste vijf van beide halve finales plus de vijf loopsters met de beste tijd plaatsen zich voor de eindstrijd.

De Keniaanse Hellen Onsando Obiri won de race in 15.19,38.

Kuijken eindigde vrijdag tot haar teleurstelling als veertiende op de 10.000 meter, waar ze had gehoopt op de top-tien.

Begin juli werd ze op het EK in Amsterdam vierde op de 5000 meter in 15.23,87. Haar persoonlijk record op die afstand is 15.04,36, gelopen in 2013.

Pluim

Bij het polsstokhoogspringen is Femke Pluim al vroeg uitgeschakeld. De 22-jarige atlete uit Gouda kwam nog wel over de lat op 4,15 meter, maar slaagde er daarna tot drie keer toe niet in om over 4,30 meter te springen.

Daarmee was een plaats bij de beste twaalf die nodig is voor de finale direct uit beeld.

Pluim kwam in Rio niet in de buurt van haar persoonlijk en tevens nationaal record van 4,55 meter, gesprongen vorig jaar op het NK. Op het EK vorige maand in Amsterdam werd ze nog zesde met 4,45 meter.

"Dit had de kers op de taart moeten worden, maar het is wel een heel klein kersje'', zei Pluim met tranen in de ogen. ''Het is super gaaf om hier te zijn en alles leek goed te gaan. Tot ik twee dagen geleden last van mijn keel kreeg, terwijl ik toch écht niet in het Holland Heineken House ben geweest."

"Het heerst gewoon ook in het atletendorp", vervolgt Pluim. "Ik heb eerder met gezondheidsklachten wél goed gesprongen. Maar ik was niet fit, dat is wel duidelijk.''

Visser

Nadine Visser liep nipt de halve finale mis op de 100 meter hordelopen. De atlete uit Hoorn eindigde in de series in haar heat als vierde op drie honderdsten achter de nummer drie. De beste drie per heat gaan direct door, aangevuld met de zes beste tijden. Met haar 13,07 seconden kwam Visser echter niet verder dan de elfde tijd.

"Ik ben wel tevreden met mijn race en was heel verbaasd toen ik op het scherm de tijd zag. Ik dacht veel sneller te hebben gelopen'', zei Visser, die eerder negentiende werd op de zevenkamp. "Bij andere toernooien is die combinatie me wel goed afgegaan, maar ik denk dat de coördinatie na die eerdere inspanning nog niet helemaal in orde was, terwijl ik wel meteen een toptijd moest lopen.''

De beste tijd werd neergezet in de heat van Visser door de Amerikaanse Brianna Rollins. Zij liep 12,54.

In aanloop naar de Spelen was Visser lang uit de roulatie door een kuitblessure. In Rio deed ze haar eerste zevenkamp van het jaar.

Discuswerpen

Sandra Perkovic had aan één geldige worp genoeg om goud te winnen met de discus. De Kroatische gooide de schijf in die ene worp direct naar 69,21 meter, iets wat haar tegenstanders in zes pogingen niet lukte. Melina Robert-Michon kwam met 66,73 meter tot zilver, de Cubaanse Denia Caballero won brons met 65,34 meter.

Het wereldrecord bij de vrouwen staat sinds 1988 op naam van de Oost-Duitse Gabriele Reinsch, die al dan niet onder invloed van doping kwam tot 76,80 meter.

Tip de redactie