Cavendish biedt excuses aan voor valpartij in omnium

Mark Cavendish won maandag op het onderdeel omnium met zilver eindelijk een olympische medaille, maar na afloop ging het met name over de valpartij die de Britse topsprinter veroorzaakte in de afsluitende puntenkoers.

Cavendish verontschuldigde zich na afloop bij onder anderen Elia Viviani, die meegenomen werd in de val maar desondanks olympisch kampioen werd.

"Het was mijn fout", aldus 'Cav', die van boven naar beneden stuurde in de baan en zo de Zuid-Koreaan Sanghoon Park omver reed (bekijk beelden van de manoeuvre van Cavendish). "Ik had beter moeten kijken waar ik heen reed. Ik heb mijn excuses aangeboden aan Elia."

De puntenkoers werd na de valpartij tien ronden lang geneutraliseerd, terwijl Park met een brancard moest worden weggedragen. Vervolgens ging de race weer verder.

Geen van de concurrenten van Cavendish diende na afloop een protest in, waardoor de 30-voudig winnaar van een Touretappe gewoon op het podium stond van het omnium.

"Het was niet de fout van Cavendish", zei Viviani tegen La Gazzetta dello Sport. "De Koreaan zat halverwege het wiel van Cavendish aan zijn rechterkant, waar je normaal in het wiel gaat zitten. Het was natuurlijk een vervelend moment in de race, maar het was een normale val op de baan."

De Australiër Glenn O'Shea sloot zich aan bij de woorden van de Italiaan. "Dit is baanwielrennnen, je kunt Cavendish niet de schuld geven. Hij rijdt niet rond om opzettelijk andere renners van de fiets af te rijden."

Eindelijk

Voor Cavendish was zijn medaille een opluchting, nadat zijn vorige twee Spelen mislukten. In 2008 was hij in Peking met Bradley Wiggins favoriet voor de koppelkoers, maar het duo werd slechts negende.

Vier jaar later in Londen had de sprinter zijn zinnen gezet op de wegwedstrijd, maar kwam hij niet verder dan de 29e plaats.

"Ik heb mijn olympische medaille", stelde Cavendish bij de BBC. "Dat is hartstikke mooi, maar een gouden plak had mijn erelijst echt afgemaakt."

Tip de redactie