Da Silva verrast topfavoriet Lavillenie in zinderende polsstokfinale

Thiago Braz Da Silva heeft in de nacht van maandag op dinsdag voor een grote verrassing gezorgd door goud te pakken bij het polsstokhoogspringen. In een zinderende finale was de Braziliaan torenhoog favoriet Renaud Lavillenie de baas. 

Da Silva bedwong voor eigen publiek een hoogte van 6,03 meter, goed voor een olympisch record. Lavillenie kwam niet verder dan 5,98 meter, sprong twee keer af op 6,03 meter en zag ook zijn laatste sprong op 6,08 meter mislukken.

De Amerikaan Sam Kendricks veroverde het brons met een hoogte van 5,85 meter.

Door het slechte weer in Rio moest de finale tijdelijk worden stilgelegd. Ook het thuispubliek liet zich niet van zijn beste kant zien. Tijdens de laatste sprong van Lavillenie was duidelijk boegeroep te horen in het stadion.

De Fransman beklaagde zich achteraf over het onsportieve gedrag van de Brazilianen. "Voor de Spelen is dit niet goed. Ik heb de Brazilianen niets misdaan", aldus Lavillenie, die stelde dat dergelijke gedrag niet past bij atletiek.

De 29-jarige Lavillenie is een van de grote sterren in het atletiek. Hij werd drie keer Europees kampioen, twee keer wereldindoorkampioen en olympisch kampioen in 2012. Hij is ook de wereldrecordhouder met een hoogte van 6.16 meter.

Tip de redactie