Hockeysters naar halve finale na krappe overwinning op rivaal Argentinië

De Nederlandse hockeysters hebben de halve finale van het olympische hockeytoernooi bereikt. De ploeg was met 3-2 te sterk voor Argentinië.

In de stromende regen in Rio de Janeiro maakte het team van bondscoach Alyson Annan het zichzelf maandagavond onnodig moeilijk tegen het vooraf gevreesde Argentinië.

Nederland nam na het beginsignaal het initiatief en Lidewij Welten zorgde voor een vroege voorsprong. De aanvalster schoot met de backhand hard raak. Aan de andere kant wisten de Argentijnen mogelijkheden via strafcorners niet te benutten.

Laurien Leurink breidde de voorsprong nog voor rust uit. Ze draaide zich mooi vrij en na een fraaie individuele actie maakte ze de 2-0. Het was de beloning voor het prima Nederlandse spel. De ploeg van Annan had weinig moeite met het zoekende Argentinië.

Nederland zette die lijn na rust door. Kelly Jonker zorgde voor de 3-0, ze tikte van dichtbij binnen na een afgeslagen strafcorner van Maartje Paumen. Daarna ging het moeizamer.

Argentinië kwam terug in de wedstrijd door een doelpunt uit een strafcorner. Nederland stond ook nog even met drie spelers minder na drie makkelijk gegeven gele kaarten. Ook de 3-2 viel uit een strafcorner. In de slotfase kreeg Nederland weer meer controle over de wedstrijd.

Sterkste landen

Op voorhand hield vrijwel iedereen rekening met een olympische finale tussen Nederland en Argentinië. De nummers één en twee van de wereld zijn al jaren de sterkste landen bij het vrouwenhockey.

De Argentijnse vrouwen hadden de macht tot en met 2010, toen ze in de WK-finale Oranje met 3-1 versloegen. Twee jaar later nam Oranje in de olympische hockeyfinale met 2-0 revanche.

Woensdag spelen de hockeysters in de halve finale tegen Duitsland. In de groepsfase was die ploeg ook al tegenstander, toen won Nederland overtuigend met 2-0.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht

Tip de redactie