Baanwielrenner Viviani verovert goud op omnium ondanks valpartij

De Italiaan Elia Viviani heeft maandag in het baanwielrennen olympisch goud gepakt op het onderdeel omnium. Zilver was er voor de Brit Mark Cavendish.

De Deense titelverdediger Lasse Norman Hansen eindigde als derde. Nederlander Tim Veldt werd negende.

Viviani begon met grote voorsprong aan het laatste onderdeel, de puntenkoers. Met 29 punten in die laatste race wist hij zich Cavendish van het lijf te houden.

De Brit speelde een zeer omstreden rol in de finale door de Koreaan Sanghoon Park te torpederen. Verscheidene renners kwamen daardoor ten val, waaronder Viviani. De koers werd daarop geneutraliseerd en de Italiaan kon verder. Park moest met een brancard van de baan worden gehaald. Cavendish werd niet gediskwalificeerd.

Kirsten Wild

Kirsten Wild staat na de eerste drie onderdelen van het omnium bij de Olympische Spelen zesde in de tussenstand. De 33-jarige Zwolse baanwielrenster eindigde als vierde bij de afvalkoers. Ze kwam hiermee tot een totaal van 90 punten. Ze heeft evenveel punten als de nummer vijf, de Wit-Russische Tatsiania Sjarakova.

De zege op de afvalkoers ging naar de Britse Laura Trott, die haar leidende positie verstevigde. Trott won ook al de achtervolging. Ze gaat aan de leiding met 118 punten voor de Belgische Jolien D'Hoore (110) en de Amerikaanse Sarah Hammer (108).

Dinsdag staan nog de onderdelen tijdrit, vliegende start en de puntenkoers op het programma.

Lees meer over:
Tip de redactie