Brouwer/Meeuwsen naar halve finale na zege op Nummerdor/Varenhorst

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zich maandag ten koste van Reinder Nummerdor en Christian Varenhorst geplaatst voor de halve finale van het olympisch beachvolleybaltoernooi.

De wereldkampioenen van 2013 waren in het Nederlandse onderonsje in het stadion op de Copacabana in twee sets te sterk voor het duo dat vorig jaar WK-zilver pakte. Het werd 25-23 en 21-18.

In de halve finale stuiten Brouwer en Meeuwsen op Alison en Bruno Schmidt. De Brazilianen, die vorig jaar op de Hofvijver de WK-finale tegen Nummerdor en Varenhorst wonnen, versloegen het Amerikaanse duo Phil Dalhausser/Nicholas Lucena in drie sets.

Voor Nummerdor betekende de nederlaag in Rio dat hij ook op zijn vijfde en laatste Spelen zonder medaille naar huis moet. Vier jaar geleden verloor de nu bijna 40-jarige beachvolleyballer met Richard Schuil in Londen de wedstrijd om het brons. In 2000 en 2004 was Nummerdor als volleyballer actief in de zaal.

"Dit zijn in ieder geval mijn laatste Spelen", zei Nummerdor na afloop. "Dit is met alle emoties niet het moment om daar verder al iets over te zeggen. Maar ik heb een prachtige carrière gehad en ik zal daar later vast met veel trots op terugkijken''.

De zege van Brouwer en Meeuwsen in beeld

Drie setpunten

Zeker in de eerste set maandag zat een halve finaleplaats er nog wel in voor Nummerdor en Varenhorst, al lag het initiatief aanvankelijk bij Brouwer en Meeuwsen, de ongeslagen groepswinnaars die met hun lengte en kracht een gaatje sloegen.

Hun trainingsmaten Nummerdor en Varenhorst, die in de poule één nederlaag moesten incasseren, knokten zich echter langszij en verdienden in de gelijkopgaande slotfase een drietal setpoints. Ze wisten die echter niet te benutten, waarna Brouwer en Meeuwsen op hun eerste setpunt wel toesloegen.

In de tweede set namen Brouwer en Meeuwsen al gauw een voorsprong en gaven die niet meer uit handen (21-28), waardoor zij dicht bij een medaille zijn.

Tip de redactie