Rio 2016

Wevers heeft geen woorden voor 'fantastisch' goud op balk

Sanne Wevers kon maandag haar geluk niet op nadat ze historie had geschreven door in Rio de Janeiro olympisch goud te veroveren in de individuele balkfinale.

"Ik heb hier geen woorden voor. Dat dit gebeurt is echt fantastisch", jubelde de 24-jarige Friezin voor de camera van de NOS.

"Ik kan niet uitleggen hoe blij ik hiermee ben. Toen ik na afloop mijn vader omhelsde dacht ik aan de hele lange route die we hiernaartoe hebben moeten afleggen. We hebben zoveel grote hobbels moeten nemen. Dat dat nu in goud resulteert, is echt bizar."

Wevers behaalde met 15.466 een persoonlijk puntenrecord en bleef daarmee de Amerikaanse turnsters Lauren Hernandez (zilver) en Simone Biles (brons), die deze Spelen al drie gouden medailles behaalde, verrassend voor.

"Ik heb na het WK een heel goed proces hiernaartoe gehad", legde Wevers uit. "Ik heb goed op een rijtje gezet hoe ik Biles nou eindelijk een keer ging verslaan."

Strategie

De Nederlandse zag de topfavoriete een fout maken, waarna ze haar strategie een tikkeltje wijzigde. "Ik heb iets minder risico genomen. Het was belangrijk om zeker geen fout te maken. Dan moest het wel goed zitten. Ik wist dat ik met een score van 15,4 moeilijk te verslaan was. Maar het was natuurlijk nog wel even spannend." 

"Ik ben zo blij en trots. Het was ook bijzonder dat de koninklijke familie hier was. Gelukkig heb ik ook aan hen kunnen laten zien hoe mooi turnen kan zijn."

Video: Turnster Wevers was bang dat goud een droom was

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht

Lees meer over:
Tip de redactie