Sanne Wevers pakt historisch goud in balkfinale

Turnster Sanne Wevers heeft maandag historisch goud veroverd in de individuele balkfinale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze behaalde een persoonlijk puntenrecord met 15.466. 

Wevers is de eerste Nederlandse turnster die een individuele gouden medaille op de Spelen weet te winnen.

Het zilver ging naar de Amerikaanse Lauren Hernandez, die de score van Wevers maar net misliep met 15.333. Brons was er voor Simone Biles uit de Verenigde Staten.

De 24-jarige Wevers turnde een sterke oefening zonder grote fouten en was na afloop zichtbaar blij met haar oefening. Ze beloofde vooraf een alles-of-niets-oefening, maar koos na een misstap van Biles voor een iets eenvoudiger uitvoering. 

Topfavoriete Biles maakte een fout en greep na een duidelijke wankeling naar de balk. Ze behaalde een score van 14.733. Biles veroverde al drie gouden medailles in de teamwedstrijd, de individuele meerkampfinale en de sprongfinale.

Wevers bekroonde haar Spelen met de gouden medaille nadat ze ook in de teamfinale een goede indruk achterliet. De Nederlandse turnsters met ook Celine van Gerner, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir en zus Lieke Wevers behaalden een zevende plek.

Wevers bereikte de balkfinale door de vierde score te halen: 15,066.

Video: Turnster Wevers was bang dat goud een droom was

Goud

Met de gouden medaille hebben de Nederlandse sporters nu zes gouden medailles behaald. Dat was de eindscore qua eerste plaatsen bij de Spelen in Londen in 2012. In Peking in 2008 haalde de Nederlandse equipe zeven keer goud, bij de Spelen in Athene bleef het aantal steken op vier.

De recordscore staat op twaalf in Sydney in 2000.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht

Lees meer over:
Tip de redactie