Griek Petrounias wint olympisch goud op ringen

De Griek Eleftherios Petrounias heeft maandag in Rio de Janeiro de olympische titel aan de ringen veroverd.

De regerend wereldkampioen kwam met een welhaast perfect uitgevoerde oefening tot een score van 16,000. Het zilver ging naar de Braziliaanse titelverdediger Arthur Zanetti (15,766), brons naar de Rus Denis Abliazin: 15,700.

Yuri van Gelder ontbrak zoals bekend in de finale. Hij werd vorige week door chef de mission Maurits Hendriks weggestuurd uit Rio vanwege het schenden van de gedragsregels.

De Brabander had in de kwalificaties de achtste score (15,333) neergezet. Daarmee was de nummer zes van de WK in 2015 in Rio als zevende geëindigd, met zijn WK-score (15,500) als vijfde.

De Fransman Danny Rodrigues Pinheiro, de vervanger van Van Gelder, eindigde als zevende met een score van 15.233. De Belg Dennis Goossens werd met een score van 14.933 achtste en laatste.

Sprong

De Noord-Koreaan Ri Se Gwang pakte het goud in de toestelfinale op sprong. De regerend wereldkampioen kwam na twee sprongen uit op een gemiddelde score van 15,691. Daarmee liet Ri de Rus Denis Abliazin en de Japanner Kenzo Shirai achter zich.

Abliazin, kort ervoor al goed voor brons aan de ringen, kwam uit op 15,516, Shirai op 15,449.

De Roemeen Marian Dragulescu had dezelfde score als Shirai. De waarde van de beste van twee sprongen was bij de Japanner echter hoger dan bij de 35-jarige Dragulescu, die al in Athene 2004 brons veroverde op sprong.

Lees meer over:
Tip de redactie