Goud voor Dujardin bij kür op muziek, geen grote rol Nederlanders

Charlotte Dujardin heeft haar olympische dressuurtitel maandag geprolongeerd. Ze liet volgens de jury in de warme zandbak van Rio de Janeiro met haar in Nederland gekochte paard Valegro opnieuw de beste kür op muziek zien.

De Britse amazone, vier jaar geleden voor eigen publiek ook onbetwist de beste, haalde een score van 93,857 procent.

Daarmee bleef ze haar Duitse concurrente Isabell Werth met Weihegold onder het zadel royaal voor. Deze kreeg een waardering van 89,071 en verdiende daarmee haar tiende olympische medaille, ditmaal een zilveren na het goud uit de landenwedstrijd. "Dit was het hoogst haalbare'', jubelde de 47-jarige routinier. Haar landgenote Kristina Bröring-Sprehe (Desperados) pakte het brons: 87,142.

Beiden gaven grif toe dat Dujardin opnieuw de koningin was van de kür. Zelf was de Britse danig ontdaan na haar proef met Valegro. "Dit is werkelijk ongelooflijk'', stamelde ze met tranen in de ogen. De emotie had ook te maken met de gedachte aan de naderende pensionering van haar 14-jarige ruin.

"Als ze voelt dat ze alles heeft bereikt wat ze wilde, dan zeg ik met alle plezier tegen haar dat ze hem de wei in moet sturen om van zijn oude dag te gaan genieten'', zei mede-eigenaar Carl Hester tegen de BBC.

Nederlanders

De Nederlandse finalisten presteerden naar hun huidige mogelijkheden maar kwamen niet in de buurt van het podium. Hans-Peter Minderhoud (Johnson) haalde 80,571 en werd negende. Diederik van Silfhout (Arlando) eindigde als elfde met 79,535, een wat zuinige beoordeling, 80,0 had gekund.

Minderhoud was blij met zijn rit. "Ik had me voorgenomen Johnson op zijn mooist te laten en met een goed gevoel naar huis te gaan. Dat is gelukt. Het was mijn beste proef van dit kampioenschap.''

Van Silfhout was eveneens tevreden over zijn prestatie. "Hij was echt nog een tik beter dan in de Special'', prees de ruiter uit Lunteren zijn 11-jarige hengst. "Hij was wat losser en rustiger. Ja, we gaan met opgeheven hoofd naar huis.''

Lees meer over:
Tip de redactie