Hinkstapspringer Fabian Florant is er bij de Olympische Spelen niet in geslaagd de finale te halen. De Poolse Anita Wlodarczyk verbeterde haar eigen wereldrecord in de finale van het kogelslingeren en pakte het goud.

De 33-jarige Nederlander kwam maandag tijdens de kwalificaties in het Olympisch Stadion in Rio de Janeiro tot een afstand van 16,51 meter. 

Daarmee eindigde hij als 22e. Florant had 16,95 meter moeten springen of bij de beste twaalf moeten eindigen om zich voor de eindstrijd te plaatsen.

Het was voor het eerst in de historie dat er een Nederlandse hinkstapspringer meedeed aan de Spelen. Florant kwalificeerde zich begin mei in het Amerikaanse Clermont, waar hij zijn eigen Nederlandse record aanscherpte tot 16,92 meter.

De Amerikaan Christian Taylor sprong maandag met 17,24 meter het verst, gevolgd door de Chinees Bin Dong: 17,10 meter.

Kogelstoten

Wlodarczyk gooide een afstand van 82.29 meter en verbeterde daarmee haar eigen wereldrecord van vorig jaar bij een wedstrijd in Polen met ruim een meter.

Ze won daarmee de olympische finale voor de Chinese Wenxiu Chang (76,75 meter) en de Britse Sophie Hitchen (74,54 meter).

Steeple chase

Ruth Jebet uit Bahrein pakte het goud bij de finale van de 3000 meter steeple chase. Ze was ruim zeven seconden sneller dan de Keniaanse Hyvin Kiyeng en bleef slechts één seconde verwijderd van het wereldrecord.

De winst van Jebet betekende het eerste olympische goud ooit voor Bahrein. De Amerikaanse Emma Coburn veroverde het brons.