Sharon van Rouwendaal heeft maandag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro goud veroverd bij de 10 kilometer openwaterzwemmen.

Van Rouwendaal tikte aan na 1 uur, 56 minuten en 31,1 seconden. Aurélie Muller, de wereldkampioene uit Frankrijk, finishte als tweede op ruim zestien seconden, maar werd na afloop gediskwalificeerd omdat ze de oorspronkelijke nummer drie Rachele Bruni uit Italië volgens de jury gehinderd had vlak voor de finish.

Het zilver ging daardoor naar Bruni en het brons naar Poliana Okimoto uit Brazilië.

Van Rouwendaal zat de hele race van vier rondjes van 2,5 kilometer voor de kust van de Copacabana bij de voorste zwemsters.

Vlak voor het ingaan van de laatste ronde versnelde de 22-jarige Nederlandse en sloeg ze een gaatje van een handvol seconden op haar achtervolgers, een voorsprong die ze langzaam uitbouwde en niet meer uit handen gaf.

Nederland heeft nu vijf gouden medailles gewonnen in Rio. Wielrenster Anna van der Breggen (wegwedstrijd), roeisters Maaike Head en Ilse Paulis, baanrenster Elis Ligtlee (keirin) en windsurfer Dorian van Rijsselberghe kroonden zich eerder al tot olympisch kampioen. In totaal staat de Oranje-ploeg op tien medailles, met ook nog twee keer zilver en drie keer brons.

Van der Weijden

Van Rouwendaal stelde vorige week teleur in het langebaantoernooi door niet door de series op de 400 meter vrije slag te komen.

De Baarnse richtte zich in aanloop naar de Spelen echter vooral op het openwaterzwemmen. Ze won vorig jaar bij de WK zilver op de 10 kilometer, nadat ze in 2014 doorbrak met een Europese titel op dezelfde afstand.  

De pupil van de Franse trainer Philippe Lucas treedt in de voetsporen van Maarten van der Weijden, die in 2008 goud won op de 10 kilometer bij de eerste keer dat openwaterzwemmen op het olympische programma stond.

Europees kampioen Ferry Weertman, vorig jaar ook goed voor zilver bij de WK, komt dinsdag in actie op 10 kilometer.

Video: Van Rouwendaal verwacht gouden medaille voor Weertman

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht