Ligtlee naar kwartfinales in sprinttoernooi, Veldt terug in top tien omnium

Baanwielrenster Elis Ligtlee heeft maandag de kwartfinales van het olympische sprinttoernooi bereikt. Ze klopte in de achtste finales de Litouwse Simona Krupeckaite.

Ligtlee ging Krupeckaite pas in de laatste meters voorbij. Ligtlee finishte na 11,360 seconden. Dat was slechts 0,025 seconden sneller dan haar opponente. De Litouwse is veroordeeld tot de herkansingen.

Ook de Australische titelverdedigster Anne Meares redde het niet en gaat de herkansingen rijden.

Het sprinttoernooi voor de vrouwen gaat dinsdag verder. Ligtlee treft dan de Russische Anastasia Vojnova in de strijd om een plek in de halve finales.

Verbeterpuntjes

"Ik wist dat het hard ging worden", zei Ligtlee in een reactie tegen de NOS. "Er waren wel wat verbeterpuntjes: mijn aanzet moet wat harder, wat feller. Daar leer je van en dat neem je mee naar morgen."

Ligtlee is op haar hoede voor Vojnova, haar tegenstander van dinsdag. "Ze is supersterk. Ik moet heel scherp blijven. Ik ga me goed voorbereiden op morgen, want het gaat een heel harde strijd worden."

In de eerste ronde versloeg Ligtlee al de Chinese Gong Jinjie. Zaterdag werd de Eerbeekse olympisch kampioene op het onderdeel keirin.

Veldt

Met een zevende plaats op de 250 meter nestelde Tim Veldt zich weer in de top tien van het omnium. De 32-jarige Amsterdammer reed zijn rondje in 13,170 en steeg in de tussenstand naar de tiende plaats.

De winst ging naar de Nieuw-Zeelander Dylan Kennett in 12,506, voor de Italiaan Elia Viviani (12,660) die daarmee aan de leiding blijft in het klassement.

De afsluitende puntenkoers is later op maandag.

Wild

Bij de vrouwen eindigde Kirsten Wild als vijfde op de individuele achtervolging, het tweede onderdeel van het omnium. De 33-jarige Zwolse legde de 3 kilometer af in 3.31,941. Door haar score stijgt Wild in de tussenstand van de negende naar de achtste plaats.

De zege op de achtervolging was voor de Laura Trott, de Britse olympisch en wereldkampioene die een eindtijd van 3.25,054 noteerde. Trott neemt in het klassement de koppositie over van de Wit-Russische Tatsiana Sjarakova.

Het omnium telt zes onderdelen. Later op maandag staat de afvalkoers nog op het programma.

Tip de redactie