Dafne Schippers heeft zich maandag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zonder veel problemen geplaatst voor de halve finales op de 200 meter. Tessa van Schagen en Jamile Samuel redden het niet.

Schippers hoefde niet voluit te gaan om in haar serie als eerste te eindigen in een tijd van 22,51. De nummers één en twee plaatsten zich automatisch. Overall zette de wereldkampioene de vijfde tijd neer. Marie Josée Ta Lou uit Ivoorkust was het snelst in 22,31.

Van Schagen (22) werd in haar serie vierde in 23,41, ruim een halve seconde boven haar persoonlijk record (22,86). De Leidse zat met haar tijd niet bij de zes snelste verliezers en is dus uitgeschakeld.

Datzelfde geldt voor Samuel, die in de zesde heat in 23,04 als derde eindigde, op vijftien honderdsten van de tweede plek.

Ook Veronica Campbell-Brown wist zich verrassend niet te plaatsen voor de halve finales. De 34-jarige Jamaicaanse kroonde zich in 2004 en in 2008 tot olympisch kampioene op de 200 meter.

Blessure

Schippers werd vorig jaar in Peking wereldkampioene op de 200 meter in een Nederlands record van 21,63. De beste tijd dit seizoen van de 24-jarige Utrechtse op de 200 meter staat op 21,93.

Schippers eindigde in de nacht van zaterdag op zondag teleurstellend als vijfde in de finale van de 100 meter in Rio. Na afloop meldde ze dat ze drie dagen voor de eindstrijd tijdens de training in Rio een blessure aan haar lies op had gelopen. Daar heeft ze nu naar eigen zeggen geen last meer van.

Nederland wacht al sinds de gouden plak van Ellen van Langen op de 800 meter in 1992 op een olympische atletiekmedaille.

De halve finales voor de 200 meter staan in de nacht van dinsdag op woensdag vanaf 03.00 uur Nederlandse tijd op het programma. De finale is in de nacht van woensdag op donderdag om 03.30 uur Nederlandse tijd.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht