Het badmintonduo Eefje Muskens en Selena Piek heeft zich maandag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro niet weten te plaatsen voor de halve finale in het vrouwendubbel.

Muskens (27) en Piek (24) verloren vroeg in de Braziliaanse ochtend in de kwartfinale van Kyung-Eun Jung en Seung-Chan Shin uit Zuid-Korea: 13-21, 22-20 en 14-21.

De Nederlandse vrouwen kenden een slechte start in de eerste set en ze wisten hun grote achterstand niet meer goed te maken.

In de tweede set ging het tot 13-13 wel gelijk op, maar vervolgens sloeg het Koreaanse duo in rap tempo een gaatje van vier (18-14). Muskens en Piek werkten op 20-16 echter vier wedstrijdpunten weg en kwamen door zes punten op rij zelfs op 1-1 in sets.

In de derde set waren de Koreaansen te sterk en beslisten ze de partij: 14-21.

Strijdend

"We zijn strijdend ten onder gegaan'', beaamde Piek, die eerder in Rio met Jacco Arends in de groepsfase van het gemengd dubbel werd uitgeschakeld. "Je kunt wel zeggen dat we in deze wedstrijd alles hebben gegeven wat er in ons zat."

"Het leek een verloren partij in de tweede game met die serie matchpoints", aldus Piek. "Normaal kom je daar niet meer van terug. Maar we hebben dat wel eens eerder gedaan. De spanning valt dan van je af en dan kun je met een tactiek van alles of niets nog verrassend ver komen.''

Het wanhoopsoffensief van het badmintonduo bracht het Zuid-Koreaanse koppel zichtbaar aan het twijfelen. "Ja, dat merkten wij ook. De spanning nam echt toe bij hen. Zij zijn toch de nummers vier van de wereld. We hebben één keer eerder van hen verloren, maar toen hadden we weinig kans."

"We mogen trots zijn op de manier waarop we ons in deze partij hebben geweerd, zeker in de slotfase van de tweede game," aldus Piek.

Audina

Jung en Shin staan vijfde op de wereldranglijst, zes plaatsen hoger dan Piek/Muskens. Shin won in 2014 met een andere partner brons bij het WK in Kopenhagen.

Muskens en Piek bereikten de laatste acht door in de groepsfase twee van hun drie wedstrijden te winnen. Alle Nederlandse badmintonners zijn nu uitgeschakeld in Rio.

Mia Audina (zilver in het enkelspel) won in 2004 in Athene de enige Nederlandse badmintonmedaille in de olympische historie.

Volgens Piek zit er samen met Muskens nog voldoende rek in om richting Tokio 2020 met elkaar door te gaan. "Het is nog wel afhankelijk van diverse factoren, maar we denken er allebei hetzelfde over. Over vier jaar willen we nog veel sterker voor de dag komen.''