Atletiek

Olympisch kampioen Bolt wil zich onsterfelijk maken in Rio

Usain Bolt kon zijn geluk niet op nadat hij zondagnacht voor de derde keer op rij de 100 meter bij de Olympische Spelen op zijn naam had geschreven. Toch eist hij nog meer van zichzelf dit toernooi.

''Vier jaar geleden in Londen voelde ik me een legende. Hier kan ik me onsterfelijk maken als ik straks ook op de twee andere afstanden goud pak", aldus de 29-jarige Jamaicaan tegen de NOSdoelend op de 200 meter en de 4x100 meter. Op die afstanden veroverde hij in 2008 (Peking) en 2012 ook de olympische titel.

Bolt begon uitstekend met zijn jacht op drie olympische titels in Rio door in 9,81 seconden naar goud te sprinten op de 100 meter. Hij is de eerste atleet ooit die drie keer op rij de 100 meter wint op de Spelen. Toch had hij meer van zichzelf verwacht. 

"Ik ben heel blij, maar ik had gedacht dat ik sneller kon", zegt Bolt. "Na de halve finale voelde ik me extreem goed. Ik wilde nog harder rennen, maar de pauze tussen de halve finales en finale duurde korter dan normaal. Daardoor had ik minder tijd om te herstellen, terwijl ik in betere vorm ben dan vorig seizoen.''

Usain Bolt op 100 meter in beeld

Boegeroep

Justin Gatlin pakte in Rio het zilver, maar de Amerikaan kon vanwege zijn dopingverleden op veel boegeroep rekenen van het publiek. Bolt was daar verbaasd over. ''Het was de eerste keer dat ik een stadion binnenkwam waar iemand werd uitgejouwd. Het was schokkend."

De zevenvoudig olympisch kampioen haalde zelf juist veel motivatie uit het publiek. "Ze geven me allemaal zoveel liefde. De energie die ik daardoor kreeg was fantastisch."

Video: Jamaicanen vieren overwinning Usain Bolt 

Lees meer over:
Tip de redactie