Wayde van Niekerk heeft zondagnacht historie geschreven op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Zuid-Afrikaan verbrak een wereldrecord uit 1999 op de 400 meter. 

Van Niekerk noteerde 43,03 en liep daarmee de 43,18 van de Amerikaanse legende Michael Johnson uit de boeken.

Het record van Johnson stond zeventien jaar lang, maar kwam de afgelopen jaren steeds meer onder druk. Drie van de finalisten op de 400 meter doken al eens onder die magische 44 seconden.

Het bijzondere van de finale in Rio was dat Van Niekerk zijn record liep in de buitenbaan. Hij kwam als eerste de tweede bocht uit voor het laatste rechte stuk en wist daar zelfs nog te versnellen.

Achter hem rende Kirani James uit Grenada naar het zilver in 43,76. De Amerikaan Lashawn Merritt, de olympisch kampioen van 2008, pakte het brons in 43,85.

Historisch wereldrecord Van Niekerk in beeld

Ongeloof

Michael Johnson keek zondag vol ongeloof naar Van Niekerk. ''Vanuit baan acht! Ik heb nog nooit iemand zo snel gezien tussen 200 en 400 meter. Dit was ongelooflijk om te zien'', zei hij als analist op de BBC.

Johnson ervoer hetzelfde als in 2009, toen Usain Bolt hem zijn wereldrecord op de 200 meter afpakte. ''Ik ben een liefhebber van de sport, dus is het altijd mooi een wereldrecord verbeterd te zien worden. Ik heb daar vrede mee.''

De 24-jarige Van Niekerk wordt in de ogen van Johnson de nieuwe ster in de atletiek. ''Usain Bolt gaat straks met pensioen en Wayde is nog jong. Hij zal nu proberen onder de 43 seconden te duiken, iets wat ik altijd heb geprobeerd, maar me nooit is gelukt.''