Sifan Hassan heeft zich in de nacht van zondag op maandag overtuigend voor de finale van de 1500 meter geplaatst op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De 23-jarige Nederlandse kwam als tweede over de finish in een tijd van 4.03,62, achter wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba uit Ethiopië. 

Hassan, die in juli zilver veroverde bij de EK atletiek in Amsterdam, paste in de halve finale in Rio haar gebruikelijke tactiek toe door de eerste ronden achteraan te hangen en in de slotronde naar voren te rennen. 

De eerste vijf renners plaatsten zich voor de finale. De Britse Laura Muir, de Amerikaanse Jennifer Simpson en de Zweedse Meraf Bahta verzilverden de andere drie tickets voor de finale. 

Zenuwachtig

Hassan gaf na afloop te kennen dat ze behoorlijk zenuwachtig was voor haar halve finale, mede door hamstringproblemen in aanloop naar de Spelen.

"Ik dacht dat ik de finale niet zou gaan halen", aldus Hassan. "Ik heb zoveel meegemaakt. Dibaba heeft het hele jaar getraind, ik heb drie maanden gemist. Ik weet dus niet of ik haar kan verslaan. Zeker de laatste 100 meter van deze race waren pittig, maar ik heb de finale gehaald. Ik ben hartstikke blij en super tevreden.''

Aan een mogelijke medaille wil Hassan nog niet denken. ''We gaan het wel zien in de finale. Fysiek voel ik me weer goed. Ik ben al heel blij dat ik de finale heb gehaald.''

De eindstrijd op de 1500 meter staat dinsdag op het programma. 

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht