Usain Bolt heeft in de nacht van zondag op maandag historie geschreven. De 29-jarige Jamaicaan veroverde zijn derde olympische titel op de 100 meter.

Bolt kwam als eerste over de finish in een tijd van 9,81. Zijn Amerikaanse concurrent Justin Gatlin pakte het zilver in 9,89, het brons was voor de Canadees Andre de Grasse (9,91).

Voor de eerste keer in de historie van de Olympische Spelen wint een atleet drie keer op rij goud op de 100 meter. De Amerikaanse sprinter Carl Lewis won de 100 meter twee keer achter elkaar, op de Spelen van 1984 (Los Angeles) en 1988 (Seoul).

De prestatie van Lewis werd vier jaar geleden in Londen al geëvenaard door Bolt, die nu in totaal zeven gouden plakken heeft behaald op de Olympische Spelen.

Tijdens de vorige twee Spelen in Peking (2008) en Londen (2012) werd hij olympisch kampioen op de 100, 200 en 4x100 meter. Bolt wil in Rio tijdens zijn laatste Olympische Spelen al die titels prolongeren.

Video: Jamaicanen vieren overwinning Bolt

Helemaal tevreden was Bolt niet zijn grootse prestatie. "Ik ben heel blij, maar ik had gedacht dat ik sneller kon", zei Bolt na afloop. "Ach, ik ben gewoon blij dat ik gewonnen heb en dat is het allerbelangrijkste."

"Na de halve finale voelde ik me extreem goed. Ik wilde nog harder rennen, maar de pauze tussen de halve finales en finale duurde korter dan normaal. Daardoor had ik minder tijd om te herstellen, terwijl ik in betere vorm ben dan vorig seizoen."

Gatlin kon in Rio vanwege zijn flinke dopingverleden op veel boegeroep rekenen. Bolt was daar verbaasd over. "Het was de eerste keer dat ik een stadion binnenkwam waar iemand werd uitgejouwd. Het was schokkend."

Gatlin

Zijn zege op de 100 meter was een goed begin van zijn jacht op medailles. Bolt hoefde op die afstand eigenlijk alleen te vrezen voor Gatlin, die met 9,80 de beste tijd van dit jaar in handen had.

De Jamaicaan liet in de halve finale al zien in topvorm te verkeren en hij herhaalde dat kunstje in de finale.

De start van Bolt was niet eens heel sterk, maar de sprinter snelde op het laatste moment alsnog langs Gatlin en veroverde daarmee zijn derde olympische titel op de 100 meter. 

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht