De Nederlandse hockeyers hebben zondag op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro overtuigend de halve finales bereikt. Topfavoriet Australië werd met liefst 4-0 verslagen.

Het is de achtste keer op rij dat de hockeyers de halve eindstrijd bereiken op de Olympische Spelen. Vier jaar geleden in Londen moest Nederland genoegen nemen met zilver. 

De ploeg van bondscoach Max Caldas stond op papier een lastige kwartfinale te wachten tegen Australië, dat twee jaar geleden in de WK-finale nog met 6-1 te sterk was. De hockeyers kwamen in Rio echter veel beter voor de dag.

Nederland stond al binnen een minuut op voorsprong tegen de nummer één van de wereld. Billy Bakker sloeg met zijn backhand hard en laag binnen in de rechterhoek.

Nederland bleef domineren in de wedstrijd, maar vlak voor het einde van het eerste kwart werd ook Australië gevaarlijk. Goed ingrijpen van doelman Jacob Stockmann voorkwam de gelijkmaker.

De Voogd

Vlak voor het einde van het tweede kwart wist Nederland de score te verdubbelen. Bob de Voogd kon binnentikken na goed voorbereidend werk van Bakker.

Australië had vrijwel niks meer in te brengen en dus kon de ploeg van Caldas nog verder afstand nemen. Valentin Verga tikte aan het begin van het derde kwart binnen op aangeven van Jeroen Hertzberger. Het slotakkoord was voor Mink van der Weerden, die tekende voor zijn achtste treffer dit toernooi: 4-0.

De hockeyers nemen het in de halve eindstrijd van de Spelen op tegen België. 

Caldas

Bondscoach Max Caldas was tevreden over de overtuigende zege van de hockeyers. "We groeien in het toernooi en worden per dag beter. Als je Australië op deze wijze verslaat, dan mag je blij zijn."

Toch wil Caldas nog niet te vroeg juichen. "Dit niet waar we voor zijn gekomen, het toernooi is eigenlijk pas net begonnen. De jongens mogen hier even van genieten, maar vanaf morgen begint de voorbereiding op België."

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht