De handbalsters hebben zondag hun laatste poulewedstrijd op de Olympische Spelen met 38-34 verloren van Rusland. De ploeg van bondscoach Henk Groener treft daardoor dinsdag Brazilië in de kwartfinale.

Het gastland is al zeker van de eerste plaats in groep A na vier zeges en een nederlaag. Op het WK in december 2015 presteerde Brazilië minder goed. Toen werd in de achtste finale verloren van Roemenië, terwijl Oranje de finale haalde.

In de groepsfase in Rio de Janeiro won Nederland alleen van het zwakke Argentinië. Tegen Zuid-Korea en Zweden werd gelijkgespeeld.

Voorafgaand aan het duel met de Russinnen wist Nederland al dat het zeker was van een plek bij de laatste acht. Bij winst zou het als derde zijn geëindigd in groep B, maar het is dus de vierde plek geworden met slechts vier punten uit vijf wedstrijden.

Nederland-Rusland in beeld

Polman

Ook Rusland was al zeker door naar de laatste acht, waardoor beide ploegen zonder druk konden spelen. Nederland deed dat aanvankelijk het best, want via onder meer twee goals van Laura van der Heijden en Michelle Goos werd al snel een 7-3 voorsprong genomen.

Verder wist Nederland niet uit te lopen. Sterker, de Russinnen kwamen goed terug, waardoor de ploeg van Groener halverwege tegen een 17-16 achterstand aankeek.

Aan het begin van de tweede helft kwam Nederland nog twee keer op gelijke hoogte (17-17 en 20-20), maar daarna liepen de Russinnen verder uit.

Het was vooral aan Polman te danken dat de nederlaag niet groter werd dan 38-34. De 24-jarige middenopbouwspeelster scoorde liefst twaalf keer. Goos maakte er zes.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht