Windsurfster Lilian de Geus heeft bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro net geen medaille weten te winnen in de RS:X-klasse. De Nederlandse kon zondag in de medalrace niet meer de stap naar het podium maken.

De 24-jarige De Geus won de medalrace, maar kwam uiteindelijk één punt tekort in het eindklassement om het brons te veroveren. Dat ging nu naar Stefaniya Elfutina uit Rusland.

De Geus eindigde deze week in negen van de twaalf heats in de top tien, maar mede door drie mindere races (een veertiende, een vijftiende en een negentiende plek) begon ze de medalrace op de zevende plaats in het klassement, met acht punten achterstand op het brons.

De inwoonster van Almere deed wat ze moest doen in de medalrace, maar Elfutina had aan een zevende plaats genoeg om haar nipt voor te blijven in het eindklassement.

De Française Charline Picon werd tweede in de medalrace en veroverde zo de olympische titel. Het zilver ging naar Peina Chen uit China.

De Geus debuteerde in Rio op de Spelen. Bij de WK's van 2015 en 2016 was ze goed voor brons.

Bij de mannen bevestigde Dorian van Rijsselberghe zondag zijn dominantie in de RS:X-klasse door ook de medalrace te winnen. De windsurfer van Texel was al zeker van zijn tweede olympische titel op rij.

Postma

In de Finn-klasse verloor Pieter-Jan Postma zondag het zicht op een medaille. De nummer vier van Londen 2012 zette met een negentiende plaats in race 9 en een zestiende plaats in race 10 zijn slechtste resultaten van deze week neer.

Postma zakte daardoor met alleen nog een medalrace te gaan naar de zevende plaats in het klassement. Het verschil met de derde plek (vijftien punten) lijkt zo goed als onoverbrugbaar.

470

In de 470-klasse zetten Afrodite Zegers en Anneloes van Veen een vierde (race 6) en een tiende plaats (race 7) neer. De achtste race werd uitgesteld, omdat de heats zondag later begonnen door het gebrek aan wind.

Zegers en Van Veen staan met 46 punten op de zevende plaats in het klassement met nog drie heats en een medal race te gaan.

Nacra 17

Mandy Mulder en Coen de Koning werden zondag in de gemengde Nacra 17-klasse veertiende, derde en dertiende in de races 10 tot en met twaalf.

Het Nederlandse duo staat op de veertiende plaats in het klassement met alleen nog de medal race op het programma.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht