Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft zondagavond bij de Spelen in Rio de Janeiro zijn olympische titel extra glans gegeven door ook de afsluitende medalrace in de RS:X-klasse te winnen.

De 27-jarige Texelaar was net als vier jaar geleden in Londen voor de medalrace al zeker van goud.

Van Rijsselberghe won in de kwalificatieserie zeven van de twaalf races. Zijn minste resultaat in Rio was de vijfde plaats in de openingswedstrijd.

Van Rijsselberghe is de eerste windsurfer ooit die twee keer op rij de olympische gouden medaille heeft veroverd. Nederland heeft op deze Spelen inmiddels vier keer goud, twee keer zilver en drie keer brons bij elkaar gesprokkeld.

Zilver

De Brit Nick Dempsey was al zeker van zilver en eindigde de medalrace als vierde. Met zijn zevende plaats in de slotrace verzekerde de Fransman Pierre Le Coq zich van de bronzen medaille.

De medalrace werd vanaf een jacht gevolgd door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters. Van Rijsselberghe ging na afloop van zijn wedstrijd aan boord bij de koning en koningin en ging met het gezin op de foto.

"Het was een eer en leuk om ze weer te begroeten, dat was even hartstikke gezellig", lachte Van Rijsselberghe na zijn race bij de NOS. "Ze waren oprecht geïnteresseerd. Dat zie je niet altijd. Het was helemaal geweldig.''

De olympisch kampioen zei voor de medalrace dat hij vooral wilde genieten van zijn 'ererondje'. "Maar als je op het water staat, komt het beestje toch naar boven en wil je laten zien waarom je eerste staat. Deze titel is beter dan die van vier jaar geleden, de omstandigheden waren veel lastiger hier."

Video: Van Rijsselberghe: 'Van de prinsesjes kreeg ik een knuffel'

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht