Dorian van Rijsselberghe moest zondag even geduld hebben voordat hij van start kon gaan in de medalrace van de windsurfers.

Door een gebrek aan wind in de zonovergoten baai van Guanabara in Rio de Janeiro moest de organisatie in eerste instantie alle zeilraces uitstellen. Iets voor 19.00 uur Nederlandse tijd werd bekend dat er waarschijnlijk vanaf 19.30 uur gevaren kon gaan worden.

De dag zou beginnen om 18.05 uur uur (Nederlandse tijd) met de medalrace voor de windsurfers in de RS:X-klasse. Van Rijsselberghe verzekerde zich vrijdag al van titelprolongatie. De 27-jarige Texelaar moet alleen nog maar finishen in de afsluitende race.

"Toch wil ik een goede rare varen, dat ben ik aan mijn stand verplicht. Ik wil het toernooi waardig afsluiten. Bovendien is de strijd om brons nog niet beslist. Ik wil dus ook voor mijn strijdende collega's gewoon nog mijn best doen'', aldus Van Rijsselberghe.

Ook voor de windsurfsters staat de medalrace zondag op het programma. Lilian de Geus maakt als nummer zeven van het klassement nog kans op een podiumplaats.

Ontploffing

Een uurtje voor de oorspronkelijke start van de races deed zich in de olympische zeilhaven Marina da Glória, in de buurt van het internationale perscentrum en het parcours van de marathon, een flinke ontploffing voor.

Een woordvoerder van de organisatie stelde de aanwezige journalisten snel gerust. "Het was een verdacht pakketje dat op deze manier onschadelijk is gemaakt. Het is niets om bezorgd over te zijn'', zei de persvoorlichtster.

Tijdens de Spelen zijn al vaker op diverse locaties verdachte voorwerpen of onbeheerde koffers en tassen op gecontroleerde wijze met explosieven onschadelijk gemaakt. Maandag vond bij hetzelfde zeilcomplex een soortgelijk incident plaats. Ook daarbij was er verder geen schade.

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht