De volleybalsters hebben zondag hun laatste groepsduel op de Olympische Spelen gewonnen. Oranje verspeelde tegen Servië een 2-0 voorsprong, maar zegevierde in het Maracazinho alsnog met 3-2.

Nederland won de eerste twee sets met 25-22 en 25-20, maar daarna zakte het spel wat in.Servië kwam terug tot 2-2 (22-25 en 18-25), maar in de beslissende vijfde set was de ploeg van Giovanni Guidetti oppermachting: 15-8

Oranje en Servië waren voor de onderlinge confrontatie al zeker van een plek in de kwartfinales. Alleen de plaats in de poule en daarmee de tegenstander in de knock-outfase stonden nog op het spel. Oranje is als tweede geëindigd in de poule. Via loting wordt bepaald of het tegen de nummer twee of de nummer drie van de andere groep moet spelen.

Wie de tegenstander van Oranje dinsdag wordt hangt af van de resultaten in de andere groep. Brazilië speelt nog tegen Rusland. De winnaar eindigt als eerste in die groep. Oranje treft de verliezer of Zuid-Korea, dat als derde eindigde.

Aanvoerster

Nederland begon voortvarend tegen Servië, dat met een aantal bankspeelsters begon. Oranje pakte de eerste twee sets al haalde de ploeg zeker niet het niveau van eerdere confrontaties met onder meer China en de Verenigde Staten.

Guidetti liet Quinta Steenbergen in de tweede set heel kort haar eerste speelminuten maken, de middenblokkeerster is hersteld van een knieblessure. Aanvoerster Maret Balkestein-Grothues bleef met een kuitblessure aan de kant, maar kan in principe ook weer spelen.

In de derde set verloor Oranje langzaam de controle. Servië liep uit naar een 18-9 voorsprong, zag Nederland tot op één punt (22-21) komen maar pakte de set. Ook het vierde bedrijf ging naar de Servische vrouwen.

Topschutter Judith Pietersen (vanaf de bank goed voor 20 punten) en Lonneke Sloetjes sleepten Nederland door de vijfde set. Oranje liep uit van 3-3 naar 9-3 en die marge werd niet meer verspeeld, waardoor Oranje zijn vierde zege boekte op deze Spelen.

De Kruijf

Robin de Kruijf verwoordde na afloop van het duel het gevoel van de Oranje-volleybalsters. "Iedereen is een beetje gefrustreerd nu en baalt. We hadden kansen om het eerder af te maken'', zei de middenaanvalster.

"We hebben Servië de kans gegeven om terug in de wedstrijd te komen. Ze waren best 'chill' in de eerste twee sets. Daarom baal ik dat we het zo ver hebben laten komen.''

"Als Amerika straks wint maakt het allemaal niets uit, maar je wilt niet het gevoel krijgen dat je iets hebt laten liggen. We geven het een beetje weg omdat de focus even ontbrak."

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht