Patrick Pearson, de coach van Ranomi Kromowidjojo, pleit voor een snelle benoeming van een technisch directeur bij zwembond KNZB.

Volgens Pearson is dat nodig om een debacle als op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in de toekomst te voorkomen.

"We moeten nu snel doorpakken. Ik hoop dat er iemand komt die kennis heeft van de zwemsport, inzicht heeft in talentontwikkeling en weet waar de crux zit", zei Pearson na de laatste zwemdag in Rio de Janeiro, waar Nederland met lege handen bleef staan.

De KNZB zit momenteel zonder technisch directeur, na het vervroegde vertrek van Joop Alberda. De oud-bondscoach van de volleyballers had aangekondigd na de Spelen te vertrekken, maar hij stapte vorige maand al op na een conflict binnen de ploeg.

De bond heeft met onder anderen Ronald Gaastra gesproken om Alberda op te volgen, maar de trainer van de Belgische zwemmers staat voorlopig niet te trappelen.

Talentontwikkeling

"We moeten structureel gaan investeren in talentontwikkeling", aldus Pearson. "Een land als Australië heeft een heel brede basis. Als de ene zwemmer het niet doet, doet de andere het wel. Maar wij hebben geen twee toppers op iedere discipline. We moeten meer Ranomi's krijgen."

"De faciliteiten in Nederland zijn allemaal prima, maar wij hebben maar acht betaalde trainers langs de badrand en Australië 1500. We zullen dus meer goede, betaalde trainers moeten krijgen."

Binnen de zwembond klinkt veel kritiek op de manier waarop Alberda, iemand zonder specifieke kennis van de sport, de afgelopen jaren de zaak heeft geleid. "Ik zeg niet dat Joop het niet goed heeft gedaan, maar hij had wel tijd nodig om op het niveau te komen waarop wij zitten", aldus Pearson.

"Joop heeft dingen heel goed gedaan, maar een aantal dingen kan ook beter. Daar wil ik nu verder niet op ingaan, maar het zou handig zijn om nu snel door te pakken. Ik hoop dat er iemand komt die de talentontwikkeling beter kan sturen."