Ranomi Kromowidjojo was zaterdagavond (lokale tijd) in tranen na haar zesde plaats op de 50 meter vrije slag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"Dit is verschrikkelijk", zei de geëmotioneerde titelverdedigster, die maandag zonder medaille zal vertrekken uit Rio. "Ik voelde me supergoed, had goed geslapen. Ik wilde alleen maar keihard zwemmen. Ik ben alleen maar bezig geweest met mijn eigen race, maar het was niet goed genoeg."

Vier jaar geleden op de Spelen in Londen veroverde Kromowidjojo nog twee keer goud en een keer zilver. "Nu heb ik niks en dan kun je zeggen dat het toernooi mislukt is. Ik heb het maximale gegeven. Ik kan alleen maar mezelf de schuld geven."

"Je moet zwemmen voor wat je waard bent en je kunt je geen fouten veroorloven. Fysiek en mentaal heb ik mij honderd procent gegeven."

Tussen Londen 2012 en Rio 2016 beleefde Kromowidjojo roerige jaren, met twee keer een coachwissel, een relatie die op de klippen liep en een periode waarin ze het plezier in het zwemmen een tijdje helemaal kwijt was.

"De afgelopen vier jaar zijn lastig geweest", erkende ze. "Ik kreeg niet altijd even veel vertrouwen, niet van de media en ook niet vanuit de zwemwereld. Ik heb gevochten voor wat ik waard ben en stond hier weer in de finale, waarin ik mijn beste tijden zwom. Maar dat is niet waar ik tevreden mee ben."

Vakantie

Mogelijk was de finale in Rio de laatste race van Kromowidjojo, want ze weet nog niet of ze doorgaat. De geboren Groningse gaat eerst op vakantie om uit te rusten en alles op een rijtje te zetten.

"Dat heb ik vier jaar geleden na Londen ook gedaan en toen kwam het gevoel heel snel weer terug. Als dat nu weer komt, ga ik door. En als het niet komt, is het over. Maar deze 50 meter was in ieder geval niet zoals ik mijn laatste race wilde zwemmen."

Patrick Pearson, de coach van Kromowidjojo, kon niets zeggen over een mogelijk stoppen. "Ik heb haar daar nog nooit over gesproken. En dat is helemaal aan haar", aldus Pearson, die ook niet weet of hij haar coach blijft mocht Kromowidjojo doorgaan.

"Daar moeten we het over gaan hebben. Onze toekomst is nog onbekend."

Video: Nederlandse fans verslagen na zesde plek Kromowidjojo

Nederlandse fans verslagen na zesde plek Kromowidjojo
Nederlandse fans verslagen na zesde plek Kromowidjojo