Baanwielrenster Ligtlee verrast met goud op Spelen

Baanwielrenster Elis Ligtlee heeft zich zaterdag op de Olympische Spelen verrassend verzekerd van een gouden medaille op het onderdeel keirin.

De 22-jarige Nederlandse had zich al knap geplaatst voor de eindstrijd en ging daarin vroeg aan. In het vervolg stak niemand Ligtlee nog voorbij. De Britse Rebecca James werd tweede en de Australische Anna Meares pakte brons.

Ligtlee werd in 2013 en 2015 Europees kampioene op het onderdeel keirin. Op WK's was ze nog nooit hoger geëindigd dan de elfde plaats.

De laatste keer dat Nederland op de Spelen een gouden sprintmedaille won bij het baanwielrennen was 84 jaar geleden. In 1932 pakte Jacques van Egmond goud op het onderdeel sprint.

Vierde goud

De gouden medaille is voor Nederland de vierde in totaal. Eerder pakten wielrenster Anna van der Breggen, roeisters Maaike Head en Ilse Paulis en windsurfer Dorian van Rijsselberghe het goud.

Laurine van Riessen miste zaterdag de finale op de keirin en eindigde in de strijd om de plaatsen zeven tot en met elf als negende. Samen waren Ligtlee en Van Riessen vrijdag al goed voor de vijfde plaats op de teamsprint.

Video: Familie Ligtlee viert feest na gouden medaille bij baanwielrennen

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht

Lees meer over:
Tip de redactie