Rio 2016

Hockeysters sluiten groepsfase af met zege op Duitsland

De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag de groepsfase van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro afgesloten met een 2-0 zege op Duitsland.

Oranje was al zeker van een plek in de kwartfinales. Daarin is waarschijnlijk topland Argentinië de tegenstander.

Tegen Duitsland kwam de ploeg van bondscoach Alyson Annan vroeg op voorsprong door Xan de Waard. Aan het einde van het derde kwart zorgde Kitty van Male voor de 2-0.

Nederland eindigde met dertien punten als winnaar in groep A. De regerend olympisch kampioen wist de voorbije week alleen niet te winnen van Nieuw-Zeeland (1-1). Eerder werden Spanje (5-0), Zuid-Korea (4-0) en China (1-0) verslagen.

Van As

Naomi van As keek al graag vooruit naar een eventueel treffer met Argentinië. "Zij gaan voor oorlog. Ik heb eigenlijk wel zin in zo'n wedstrijd. We moeten er godvergeten veel energie in stoppen. En het hoeft niet altijd briljant."

Van As was blij met het herstel dat Oranje zaterdag toonde, na het gelijkspel tegen Nieuw-Zeeland op vrijdag. "Dat was Oranje-onwaardig. We hebben wel even met het team gezeten, ja. En wat beelden bekeken. Het is niet erg om af en toe een klapje te krijgen."

Aanvoerster Maartje Paumen is ook niet bang voor Argentinië als komende tegenstander."Ze hebben wat rare uitslagen neergezet. We moeten toch van iedereen winnen als we hier met goud weg willen gaan. We moeten vooral naar ons eigen spel kijken. We hebben negen goede helften neergezet, en één mindere. Als we niet scherp zijn, geven we kansjes weg. Dat zag je ook vandaag. Dat moet eruit."

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Rio? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies Mijn nieuws + pushbericht

Lees meer over:
Tip de redactie