Phelps benadrukt dat hij niet mee zal doen aan Spelen in Tokio

Michael Phelps heeft vrijdagavond nog maar eens herhaald dat de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zijn laatste Spelen zullen zijn.

De 31-jarige Amerikaan liet in de aanloop naar het evenement in Rio al weten dat hij er niet meer bij zal zijn in 2020 in Tokio, maar er ontstond weer twijfel na opmerkingen van zijn rivaal en vriend Ryan Lochte. De landgenoot van Phelps wekte de suggestie dat de 22-voudig olympisch kampioen ook over vier jaar weer zal deelnemen aan de Spelen.

"Ik wil ophelderen dat Ryan niet weet waar hij over praat. Ik keer niet terug over vier jaar", zei Phelps nadat hij zilver had gewonnen op de 100 meter vlinderslag.

Op zijn laatste individuele finale van deze Spelen werd de grote favoriet verrast door de Singaporees Joseph Schooling. Phelps eindigde in exact dezelfde tijd als de Zuid-Afrikaan Chad le Clos en László Cseh uit Hongarije als tweede.

Laatste race

De zilveren plak van Phelps betekende de 27e olympische medaille in de carrière van de meest succesvolle olympiër aller tijden. Hij komt zaterdag alleen nog in actie op de 4x100 meter wisselslag estafette. Dat is zeer waarschijnlijk de laatste race in de loopbaan van Phelps.

"Ik heb nog twee baantjes te zwemmen in mijn carrière. Ik kijk heel erg uit naar zaterdag. Toen ik zag wat Lochte had gezegd, dacht ik: bedankt Ryan, verleng mijn loopbaan nog maar eens met vier jaar", aldus een lachende Phelps.

Lees meer over:
Tip de redactie