Phelps loopt verrassend goud mis op 100 meter vlinderslag

Michael Phelps heeft vrijdagavond (lokale tijd) zijn laatste individuele finale van deze Olympische Spelen verloren. De Singaporees Joseph Schooling pakte de titel op de 100 meter vlinderslag. Op de 50 meter vrije slag verraste Anthony Ervin met de winst.

Phelps was de grote favoriet voor de zege op de 100 meter vlinderslag, maar Schooling hield hem van zijn 23e olympische titel af. Phelps, die dit onderdeel op de laatste drie Olympische Spelen had gewonnen, eindigde als tweede.

De Amerikaan won eerder dit toernooi al vier gouden medailles.

Schooling vorig jaar bij de WK derde op de 100 vlinder, pakte met overmacht het goud in 50,39 seconden. Drie zwemmers tikten precies na 51,14 seconden aan: Phelps, de Zuid-Afrikaan Chad le Clos en László Cseh uit Hongarije.

Ervin

Anthony Ervin won zestien jaar na zijn eerste olympische titel in Sydney opnieuw een gouden medaille. Hij pakte in Rio de Janeiro de titel op de 50 meter vrije slag die hij ook tijdens de Spelen van 2000 in Sydney won.

De 35-jarige Ervin bleef zo al zijn veel jongere collega's voor. Met de Franse titelverdediger Florent Manaudou voorop.

De broer van voormalig topzwemster Laure Manaudou moest genoegen nemen met het zilver. Ervin zijn landgenoot Nathan Adrian ging met het brons naar huis.

DiRado

Ook Maya DiRado nam vrijdag afscheid van het zwemmen. Zij zorgde voor een stunt op de 200 meter rugslag. De 23-jarige Californische verraste de Hongaarse topfavoriete Katinka Hosszú.

De 'Iron Lady' leek de hele race op weg naar haar vierde goud in Rio de Janeiro, maar zakte tijdens de laatste meters naar de finish in en werd uitgetikt door DiRado.

DiRado stopt met zwemmen omdat ze het leven als topsporter erg zwaar vindt. Zo weet ze nu al dat ze het zware trainingsprogramma niet nog vier jaar vol kan houden. Daarom heeft ze voor deze Spelen al besloten dat het haar laatste zomer is en heeft ze inmiddels ook al een baan in de managementsector.

Ledecky

Katie Ledecky mocht vrijdag haar vierde gouden medaille, naast nog één zilveren, van deze Spelen in ontvangst nemen.

Dit keer was Ledecky het snelst op de langste afstand voor vrouwen, de 800 meter vrije slag. Ze verbeterde ook haar eigen wereldrecord en zette het op 8.04,79, dat was twee seconden sneller dan dat zij eerder dit jaar was.

Zaterdag volgen nog vier finales in het zwembad. Als Amerika alle vier de gouden medailles wint, zou dat het totaal aantal op achttien brengen. 

Tip de redactie