Ranomi Kromowidjojo heeft zich vrijdagavond (lokale tijd) geplaatst voor de finale op de 50 meter vrije slag bij de Olympsiche Spelen in Rio de Janeiro.

De olympisch kampioene van 2012 kan zodoende haar titel verdedigen in de finale van zaterdag. Met 24,39 klokte ze de derde tijd. Alleen de Deense Pernille Blume (24,28) en Cate Campbell uit Australië (24,32) waren net iets sneller.

"Je ziet dat er hard wordt gezwommen. En alles ligt heel dicht bij elkaar. Morgen kan van alles gebeuren", zegt Kromowidjojo tegen de NOS.

De Nederlandse kijkt enorm uit naar de finale van zaterdag. "Het mooiste feest wat er is. Hier leef ik al jaren naartoe. Dat maakt het voor mij specialer."

"Ik eis van mezelf dat ik in de finale 'max-max' ga en alles eruit knal. Het is de laatste zwemdag van de Olympische Spelen, daarop heerst altijd een rare sfeer in het bad. De meeste zwemmers zijn al klaar, op de tribunes worden de mensen helemaal gek. De 50 vrij heeft een bijzondere lading."

Dekker

Inge Dekker kwam er niet aan te pas en werd achtste en laatste in haar halve finale in 25,31. Beide Nederlanders gingen van start in de tweede halve finale. In de eerste was de Britse Francesca Halsell de snelste in 24,41. 

"Ik weet niet precies wat er niet zo goed ging. Misschien heb ik mijn kruit vanochtend verschoten", zei Dekker na de race.

Ze had in de series verrast met een tijd van 24,77 seconden, goed voor een plek in de halve finales. ''Ik ben heel blij dat ik vanochtend nog iets heel goeds heb laten zien, dat ik een halve finale kon zwemmen op een afstand waar ik dit seizoen niet echt voor getraind heb. Ik had mijn laatste olympische race graag wat harder gezwommen, maar het was mooi zo.''

Dekker onderging ruim drie maanden geleden een operatie nadat baarmoederhalskanker bij haar werd geconstateerd. Ze herstelde echter snel genoeg om deel te nemen aan de Spelen. Over haar nabije toekomst heeft Dekker nog geen besluit genomen, maar ze gaat zeker niet door tot de Spelen van 2020 in Tokio.

''Ik moet goed nadenken of ik nog één of twee jaar doorga. Eerst dit maar eens laten bezinken. Ik ga op vakantie en dan zien we het wel.''