Hassan overtuigend naar halve finale 1500 meter, ook Bonevacia verder

Sifan Hassan heeft zich vrijdagavond (lokale tijd) op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finale op de 1500 meter.

De wereldkampioene indoor bleef lange tijd achteraan de grote groep hangen en versnelde pas in de laatste ronde. Ze haalde het hele veld in en won haar serie in een tijd van 4.06,64. 

"Ik wilde uit het gevaar blijven", is de verklaring van Hassan tegenover de NOS over haar tactiek lang achteraan de groep te lopen. 

Ze was zeer tevreden over haar eerste race in het olympisch stadion. "Het voelde heel goed. Echt goed. De halve finale wordt moeilijk, maar ik moet elke race een beetje beter lopen. Nu miste ik nog een beetje de rust."

Door een dijbeenblessure kon Hassan pas bij de EK atletiek in Amsterdam haar eerste wedstrijd van het buitenseizoen lopen. Het zorgde ervoor dat zij erg twijfelde over haar kansen op de Olympische Spelen. Maar nu durfde ze toch al iets positiever vooruit te kijken. "Misschien wordt het een mooi moment voor mij."

Koster

Maureen Koster stelde teleur. Zij kwam in haar serie niet verder dan de achtste plek waar de eerste zes zich plaatsten voor de halve eindstrijd.

Met haar tijd van 4.13,15 hoort ze ook niet bij de zes beste tijden van niet-geplaatsten, dus is ze uitgeschakeld.

"Ik vond het een moeilijke race", zegt Koster tegen de NOS. "Het was lastig om de positie te behouden."

Bonevacia

Liemarvin Bonevacia is erin geslaagd zich te plaatsen voor de halve finale op de 400 meter. Hij liep vanuit baan acht naar de derde plek in zijn serie waardoor hij rechtstreeks is geplaatst.

De Nederlandse atleet zette een tijd neer van 45,49 seconden. Vorige maand won Bonevacia bij de Europese kampioenschappen in Amsterdam brons op de 400 meter, zijn eerste grote succes op dit nummer.

Vetter

Anouk Vetter heeft de eerste dag van de zevenkamp op de Olympische Spelen als zevende afgesloten. De regerend Europees kampioene eindigde vrijdagavond als vierde op de 200 meter. Dat was het vierde onderdeel. Even daarvoor was Vetter ook bij het kogelstoten als vierde geëindigd.

De 23-jarige Nederlandse had in het Olympisch Stadion in Rio de Janeiro 23,93 seconden nodig voor haar race. De Britse Katarina Johnson-Thompson zette met 23,26 de beste tijd neer.

Nadine Broersen werd twintigste in 24,94 en is na vier onderdelen zestiende. Nadine Visser, de derde Nederlandse deelneemster op de meerkamp, klokte 24,34. Dat was de twaalfde tijd. In het klassement is ze na de eerste dag 22e.

Jessica Ennis-Hill, de regerend olympisch kampioene, heroverde de leiding na de 200 meter. Die afstand legde ze als tweede af in 23,49. Ennis-Hill heeft na vier van de zeven onderdelen 4057 punten.

Tip de redactie