Baanwielrennen

Hoogland naar achtste finale, geen medaille Ligtlee en Van Riessen

Jeffrey Hoogland heeft vrijdag bij de Olympische Spelen in Rio de achtste finales bereikt op het onderdeel sprint.

De 23-jarige baanrenner uit Nijverdal versloeg in de eerste ronde de Fransman François Pervis, de wereldkampioen van 2014. Hoogland overtuigde en spoelde met zijn optreden de teleurstelling over de mislukte teamsprint een dag eerder weg. ''Het was moeilijk vannacht. Er spookte van alles door mijn hoofd. Vanochtend heb ik het goede gevoel weer teruggekregen Dit was goed zo.''

In de achtste finale neemt hij het op tegen Fransman Gregory Baugé. De wereldkampioen van 2009, 2010 en 2012 is een geduchte tegenstander voor Hoogland.

Theo Bos haalde het hoofdtoernooi niet. Hij strandde in de kwalificaties.

Teamsprint

In de teamsprint bij de vrouwen slaagden Elis Ligtlee en Laurine van Riessen er niet in zich te mengen in de strijd om de medailles. Ze eindigden als vijfde. Australië, met Anna Meares en Stephanie Morton, was in de eerste ronde te sterk voor het Nederlandse koppel: 32,636 tegen 32,792.

Ligtlee en Van Riessen waren wel sneller dan in de kwalificaties, toen realiseerden ze een tijd van 33,189. Dat was de vijfde tijd. 

Het goud ging uiteindelijk naar China dat in de eerste ronde ook nog het wereldrecord verbeterde. Rusland won het zilver en Duitsland het brons.

Ploegenachtervolging

Bij de ploegenachtervolging voor mannen bekroonde de Brit Bradley Wiggins zijn terugkeer op de baan met goud. Dat deed hij samen met zijn landgenoten Edward Clancy, Steven Burke en Owain Doull. De Britten versloegen in een spannende finale de Australiërs in een wereldrecord: 3.50,265 tegen 3.51,008.

Burke en Clancy waren er vier jaar geleden ook bij toen de Britten in eigen land olympisch kampioen werden. Toen waren Geraint Thomas en Peter Kennaugh de andere twee achtervolgers.

Voor Wiggins was het zijn zevende olympische medaille, waarvan de vierde gouden. Twee keer was hij de beste op de individuele achtervolging, inmiddels niet meer op het programma. Op de ploegachtervolging won hij in 2008 met de Britten al goud.

Lees meer over:
Tip de redactie