Niet alleen coach Bram van Bokhoven maar ook zijn Nederlandse collegaturners stoorden zich aan het gedrag van Yuri van Gelder, die maandag door NOC*NSF werd weggestuurd van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"Ik weet niet precies of Van Gelder zich ook misdragen heeft in het olympisch dorp toen hij thuiskwam. Ik heb alleen die speculatie gehoord", zegt Gerard Dielessen directeur van NOC*NSF vrijdag voor de camera van NU.nl.

"Ik denk ook niet dat dat de main issue is. Maar ik weet wel dat zijn collegaturners zich buitengewoon geërgerd hebben aan het gedrag van Van Gelder. Dat speelde ook mee in de beslissing om hem naar huis te sturen."

Een vertrouwensbreuk tussen Van Bokhoven en Van Gelder was volgens Dielessen echter de hoofdreden om een einde te maken aan de Spelen van de 33-jarige turner, ondanks dat hij zich had geplaatst voor de finale op ringen.

"Die vertrouwensbreuk bleek niet meer te repareren. Dan hebben wij geen andere keuze dan te zeggen: het is beter als je naar huis gaat."

Video: 'Collegaturners ergerden zich aan gedrag Van Gelder'

Disrespectvol

Dat Van Gelder op de zaterdagavond dat hij het olympisch dorp verliet alcohol gebuikte is dan ook niet de reden op zich. "Maar het is wel een onderdeel van het schenden van integriteitsafspraken en het disrespectvol omgaan met je omgeving."

"De afspraak was namelijk dat Van Gelder niet zou drinken. Als je die regel aan je laars lapt, dan is dat exemplarisch voor je handelen."

Overigens is nog steeds niet helemaal duidelijk wat er op de bewuste avond precies is gebeurd. Door verschillende verhalen van Gelder is nog altijd onduidelijk waar hij na zijn bezoek aan het Holland Heineken House geweest is.

"Die verschillende verhalen hebben uiteraard geen goede bijdrage geleverd om tot een andere maatregel te komen dan de maatregel die we hebben moeten nemen. Hij had beter open en eerlijk kunnen zijn. Dat was in ieder geval een beter vertrekpunt geweest om de uiteindelijke maatregel op te baseren."

Video: NOC*NSF houdt deur niet dicht voor Van Gelder

Bekijk hier meer Olympische Spelen-video's

Opgelucht

Cor Hellingman, de advocaat van Van Gelder, verklaarde eerder op vrijdag in de rechtszaal dat zijn cliënt drie tot vier biertjes had gedronken. De turner had een kort geding aan gespannen om alsnog een plek in de olympische finale af te dwingen, maar dat verloor hij.

Dielessen zegt slechts deels opgelucht te zijn dat NOC*NSF in het gelijk is gesteld. "Ik ben opgelucht omdat er nu duidelijkheid is voor Van Gelder en NOC*NSF, maar dit zijn geen zaken waar ik op zit te wachten."

"Hier in Rio is de zaak nu afgedaan. Wij kunnen door, maar dat betekent niet dat de zaak definitief is afgerond. We zullen met de KNGU en Van Gelder moeten kijken hoe we verder gaan en we zullen ook lessen moeten trekken uit deze affaire."