De Nederlandse hockeyers hebben vrijdag op de Olympische Spelen het laatste groepsduel verloren van Duitsland. Het duel in het Olympic Hockey Centre van Rio de Janeiro eindigde in 2-1.

Daarmee eindigt Nederland op de tweede plek in poule B. 

Voor de Duitsers tekenden Florian Fuchs en Mats Grambusch voor de treffers. Seve van Ass deed in het derde kwart iets terug voor Nederland. Tien minuten voor tijd raakte Mirco Pruyser voor Nederland nog de paal.   

Eerder in het toernooi speelde Nederland met 3-3 gelijk tegen Argentinië. Vervolgens boekte de ploeg van Max Caldas overwinningen op Ierland (5-0), Canada (7-0) en India (2-1). Met die laatste zege plaatste Nederland zich net als Duitsland voor de kwartfinales.   

Nederland blijft staan op tien punten, drie minder dan koploper Duitsland.

Beter

In een replay van de finale van de Olympische Spelen in Londen (2012), waarin Duitsland het goud pakte, waren de Duitsers grote delen van de wedstrijd de bovenliggende partij.

Na de vroege openingstreffer van aanvaller Fuchs was het vooral aan de uitblinkende keeper Jacob Stockmann te danken dat de achterstand niet groter werd.

In het tweede kwart herpakte Nederland zich enigszins en creëerde het de eerste kansen via Valentin Verga en Seve van Ass, wiens harde schot uit een strafcorner op de paal belandde.

In het derde kwart scoorde de vrijgelaten Duitse aanvaller Grambusch gemakkelijk van dichtbij.

Nederland kreeg nog wel de nodige kansen, waaronder een grote voor Mink van der Weerden uit een strafcorner, maar Duitsland bleef beter.

Aansluitingstreffer

Uit het niets maakte Severiano van Ass aan het eind van het derde kwart de aansluitingstreffer, nadat hij een pass van Sander Baart intikte.

In het spannende laatste kwart drong Nederland nog aan met twee strafcorners en een tip-in van Pruyser, die op de paal belandde. 

De Duitsers lieten zich in de eindfase steeds verder terugzakken. In de laatste twee minuten kreeg Nederland twee strafcorners, maar specialist Mink van der Weerden faalde beide keren.

Door de nederlaag eindigt Nederland als tweede in de poule en dreigt al in de kwartfinale een confrontatie met wereldkampioen Australië, ook een van de kanshebbers op een medaille in Rio de Janeiro. Zondag staan de kwartfinales op het programma.