Van den Hoogenband verwacht goud voor Kromowidjojo op 50 meter vrij

Pieter van den Hoogenband verwacht dat Ranomi Kromowidjojo zaterdagavond (lokale tijd) goud gaat veroveren op de 50 meter vrije slag bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"Kromowidjojo gaat vrijdag fluitend door de halve finale", vertelt de drievoudig olympisch kampioen voor de camera van NU.nl. "En het klinkt gek en mensen kijken me glazig aan als ik het zeg, maar ik heb het gevoel dat Ranomi goud gaat pakken."

Het vertrouwen van de 38-jarige Van den Hoogenband is grotendeels gebaseerd op wat hij donderdag heeft gezien op de 100 meter vrije slag, waar Kromowidjojo vijfde werd.

"Ze zwom sinds lange tijd weer een goede 100 meter", vindt Van den Hoogenband. "Ze kwam net tekort, terwijl de grote favoriet Cate Campbell volledig door het ijs zakte."

"Campbell heeft daardoor mentaal een enorme dreun gehad. Ik zie haar daarom niet meer als de favoriet op de 50 meter vrij. In mijn ogen is dat nu Ranomi.

Video: Van den Hoogenband verwacht goud voor Kromowidjojo

Slechte prestaties

Als Kromowidjojo goud pakt dan redt ze de eer voor de Nederlandse zwemploeg, die in Rio nog geen enkele medaille wist te veroveren. Vooral Femke Heemskerk, Sharon van Rouwendaal en Sebastiaan Verschuren presteerden teleurstellend.

Van den Hoogenband vindt het moeilijk om te verklaren waar het fout is gegaan. "Het is een optelsom van een aantal kleine dingen, maar wat dat precies is kan ik niet zo een, twee, drie zeggen."

"Het belangrijkste is dat de mensen die verantwoordelijk zijn straks goed evalueren. Als er goed geëvalueerd wordt en geleerd van de fouten dan gaan we op de Spelen in Tokio veel beter presteren.

Video: Van den Hoogenband verwacht betere zwemresultaten in Tokyo

Tip de redactie