Ilse Paulis en Maaike Head hebben vrijdag goud veroverd in de finale van de lichte dubbeltwee op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Het Nederlandse koppel zegevierde na een goed opgebouwde race in een tijd van 7.04,73.

Lindsay Jennerich en Patricia Obee uit Canada veroverden het zilver in een tijd van 7.05,88. Het brons was voor Fiehonog Pan en Wenyi Huang uit China in 7.06,49.

Voor de Nederlandse roeiploeg is het de tweede medaille op het Lagoa Rodrigo de Freitas. Donderdag behaalde de vrouwen dubbelvier zilver. Londen 2012 leverde slechts één medaille (brons voor de vrouwen acht) op.

De Holland Vier komt later op vrijdag in de A-finale uit. Een medaille zou voor het Nederlandse kwartet een aangename verrassing zijn. De twee Nederlandse achten gaan zaterdag in Rio nog de strijd om eremetaal aan.

Head (32) en Paulis (23) varen pas sinds maart 2015 samen. Bij de WK vorig jaar september in Frankrijk kwam het nieuwe duo nog niet verder dan een optreden in de C-finale.

Val

Eind maart leek een gezamenlijke missie naar Rio 2016 voor Paulis en Head voorbij. De laatste kwam hard ten val met haar fiets en brak daarbij twee ribben. 

Head, oud-schaatsster op de langebaan, liep daardoor een grote achterstand op in haar trainingsschema. Net op tijd bleek ze hersteld om met Paulis alsnog de olympische kwalificatiecampagne succesvol te kunnen afronden.

Het is de tweede gouden medaille voor Nederland bij deze Spelen. Eerder veroverde wielrenster Anna van der Breggen goud bij de wegwedstrijd.