Vetter sluit Nederlandse meerkampmedaille niet uit in Rio

Anouk Vetter sluit niet uit dat zij of een van haar twee collegameerkampsters komend weekend een medaille pakt op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

"Als een van ons drieën twee heel goede dagen heeft, dan kan het. Waarom niet?", aldus Vetter, die vorige maand in Amsterdam verrassend Europees kampioen werd. Nadine Broersen en Nadine Visser zijn de andere twee Nederlanders die in actie komen op de meerkamp.

De 23-jarige Amsterdamse acht de kans echter niet groot, omdat de top drie volgens haar al bijna vaststaat. Ze doelt daarmee in ieder geval op regerend olympisch kampioene Jessica Ennis uit Groot-Brittannië en de Canadese Brianne Theisen-Eaton.

"En de nummer drie heb ik ook al in mijn hoofd, al doe ik dat misschien ook om de druk een beetje bij mezelf weg te nemen. Daar voel ik me het prettigst bij. Mijn persoonlijke doel is lager dan jullie denken. Er zijn in mijn ogen acht tot tien meiden die hier veel punten kunnen pakken. Ik zal daarom blij zijn met een plek in de top acht."

Soepel

Als Vetter dezelfde vorm heeft als op de EK lijkt er echter meer mogelijk. "Maar het is niet vanzelfsprekend dat het weer zo soepel loopt", zegt ze. "De EK waren prachtig, maar dit wordt een heel andere wedstrijd met twee lange dagen."

De Nederlandse merkt wel dat de Europese titel haar sterker heeft gemaakt. "Iedereen zei altijd dat ik veel talent heb. Maar het lukte allemaal net niet en dat was zo frustrerend. Het EK-goud heeft me wat dat betreft goed gedaan."

"Ik heb nu iets van: zie je wel, ik ben goed. Mentaal heb ik een stap gezet door de EK."

Emotioneel

Aan de andere kant zorgde het goud in Amsterdam op korte termijn voor veel onrust. "Er kwam veel op me af en daar moest ik een beetje aan wennen. Vooral emotioneel was het best zwaar."

"Ik heb zelfs nachten niet geslapen omdat die EK-titel in mijn hoofd zat. Het was dus genieten, maar ook heel vermoeiend. Na een week of anderhalf was ik eindelijk geland en kon ik door. Toen was ik klaar om de weg naar Rio te vervolgen."

Lees meer over:
Tip de redactie