Bos, Hoogland en Van 't Hoenderdaal teleurstellend zesde op teamsprint

De Nederlandse baanwielrenners zijn op de teamsprint bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro op een teleurstellende zesde plaats geëindigd.

Nils van ’t Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Theo Bos moesten in de eerste ronde hun meerdere erkennen in het Australische team: 43,166 om 43,552. Het goud ging naar Groot-Brittannië in 42,440 en Nieuw-Zeeland (42.542) werd derde 

Eerder op donderdag had Nederland zich in de kwalificatieronde als zesde geplaatst voor de eerste ronde. In die eerste ronde nam Nils van 't Hoenderdaal de plek over van Matthijs Büchli, maar dat zorgde er echt niet voor dat het team sneller werd. 

Vooraf had Nederland nog goede hoop op een medaille, zeker met de 32-jarige Bos, die eind vorig jaar zijn rentree maakte op de baan nadat hij jaren op de weg reed.

"Dit was niet het begin van het toernooi zoals we ons dat hadden voorgesteld", zei bondscoach René Wolff in een eerste reactie. "Dit is kut. Ik kan nu nog niet analyseren waar het precies fout is gegaan, maar duidelijk is dat we op alle posities tekort kwamen."

Bij de vrouwen komen vrijdag komen Laurine van Riessen en Elis Ligtlee in actie op de teamsprint. "We gaan dan gewoon opnieuw beginnen en doen er alles aan om de vrouwen met de juiste focus op de baan te krijgen zodat ze voor de medailles kunnen gaan."

Ploegenachtervolging

Donderdag ging het op het onderdeel ploegenachtervolging ook nog mis voor Nederland. Joost van der Burg kwam tijdens de kwalificatie in de slotronde ten val, waardoor het viertal niet over de finish kwam en geen tijd neerzette.

Naast Van der Burg kwamen ook Tim Veldt, Wim Stroetinga en Jan-Willem van Schip in actie. 

Van der Burg hield ogenschijnlijk geen serieuze verwondingen over aan zijn val. De baan moest wel gerepareerd worden. Van de ploegenachtervolging werd geen medaille verwacht.

Lees meer over:
Tip de redactie